Unitat de cures intensives Covid de l'Hospital del Mar
Unitat de cures intensives Covid de l'Hospital del Mar (ACN/Laura Fíguls)

Forta pujada d'hospitalitzacions per Covid: 104 en un dia i ja freguen el miler

La velocitat de contagi i el risc de rebrot milloren, però la positivitat continua enfilant-se i supera el 18%

Juli Rodés AlmerActualitzat

Als hospitals de Catalunya, aquest dilluns, hi ha un centenar més de persones ingressades per la pandèmia que vint-i-quatre hores abans.

En concret, el Departament de Salut ha notificat 980 pacients Covid, 104 més que diumenge. També creix el nombre de malalts crítics a les UCI, que són 182, 22 més que diumenge.

 

Per trobar una pressió hospitalària semblant cal recular gairebé dos mesos, al 19 de maig, amb la diferència que aleshores la quarta onada anava de baixa i encara hi havia el doble de crítics.

El nombre actual de persones hospitalitzades, d'altra banda, dobla el que hi havia a mitjan juny.

 

El fet que l'augment exponencial de contagis ja es noti clarament als hospitals ha portat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a anunciar que el Procicat promulgarà noves mesures per mirar de controlar la pandèmia.
 

El 10% de catalans, contagiats

La xifra provisional de contagis en les últimes vint-i-quatre hores és de 2.101 casos, però la diferència entre el total de positius comptabilitzats diumenge i els comptabilitzats aquest dilluns és de 5.503 casos.

De fet, entre el 5 i el 8 de juliol, els últims quatre dies amb les dades consolidades, hi ha hagut tres dies amb més de 7.000 contagis i un dia amb més de 8.000.

Entre el 2 i el 8 de juliol, d'altra banda, s'ha tornat a superar, per quart dia consecutiu, el rècord de contagis setmanals: n'hi ha hagut 42.604, una xifra mai abans assolida.

 

La barrera dels 40.000 contagis setmanals es va superar el dia abans, amb les dades corresponents a la primera setmana de juliol, que gairebé multiplicaven per deu els contagis de la setmana just abans de Sant Joan.

En total, des de l'inici de la pandèmia ja es té constància que s'han contagiat de Covid-19 almenys 783.671 persones, que són més del 10% de la població de Catalunya.


18% de positivitat

Un altre indicador que continua empitjorant és la positivitat, el percentatge de proves PCR i tests d'antígens que donen positiu. Si diumenge va superar el 17%, aquest dilluns se situa per sobre del 18%, ben lluny del 5% que l'OMS considera la positivitat màxima per poder tenir la pandèmia sota control.


Tres dies seguits sense cap mort

Una dada positiva entre els indicadors publicats per Salut són les defuncions: en les últimes vint-i-quatre hores no se n'ha comunicat cap, igual que dissabte i diumenge, per bé que són dades provisionals que encara poden canviar.

 

Des del 27 de maig, el primer dia amb zero defuncions des de l'inici de la pandèmia (tret d'un dia de juliol), ja hi ha hagut onze dies sense morts.

 

En total, a Catalunya, la pandèmia ha causat 22.283 víctimes mortals.


Dos indicadors que milloren

També és positiva l'evolució de dos dels indicadors més habituals, la velocitat de propagació i el risc de rebrot, que han millorat tots dos per segon dia consecutiu.

 

Així, l'Rt ha tornat a baixar per sota del 2, com a principis de juliol, després d'haver-se enfilat fins a 3,39.

 

Pel que fa al risc de rebrot, ha caigut 168 punts i se situa en 1.590 dos dies després d'assolir el pic inèdit de 1.828 punts.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut