Embasament de Sau. Autora: Rita Martínez.
Embasament de Sau. Autora: Rita Martínez.

Forta pujada de les reserves d'aigua a les conques internes de Catalunya

Actualitzat
Les pluges dels últims dies ha disparat els cabals dels rius i ha pujat un 5% la reserva total d'aigua en només una setmana.

L'episodi de pluges, del 25 al 30 d'abril, ha estat general, continuat i generós. Més de la meitat de les comarques catalanes han tingut com a mínim una estació meteorològica que ha superat els 100 mm.

Tot el volum d'aigua que ha caigut des de Sant Jordi ha permès que els cabals dels rius es multipliquessin i els embassaments tinguessin una forta pujada de les reserves.


El cabal del Ter a l'alçada de Ripoll va multiplicar per 13 el cabal abans de les pluges, dels 9 m3/s de dimecres 24 d'abril a més de 120 m3/s el dilluns. Ara, el Ter passa per Ripoll amb un cabal de 100 m3/s i descarrega un gran volum d'aigua a Sau. Les reserves d'aigua de l'embassament de Sau en només set dies han passat del 79% al 87%. Una diferència molt més àmplia si prenem com a punt de partida el 4 de març, en què l'aigua emmagatzemada només era d'un 43 %.

El cabal del Segre a la Seu d'Urgell també s'ha vist afavorit per les pluges dels últims dies. Abans de l'episodi baixava amb un cabal de 8 m3/s i avui es troba a 82 m3/s. Tots els embassament del Segre i de les Nogueres han augmentat les reserves. En el cas concret de l'embassament de Sant Antoni està gairebé ple, al 94% i amb les comportes obertes, quan fa dos mesos es trobava a menys de la meitat de la seva capacitat, amb un 43% el 4 de marc.

L'estat de les reserves d'aigua de les conques internes de Catalunya se situa al 77%, segons l'Agència Catalana de l'Aigua, és un 5% més de la reserva total en només una setmana, quan era del 72%, i fa gairebé dos mesos només es trobava al 51%. Unes reserves que garanteixen el subministrament d'aigua de cara a la propera campanya d'estiu i, a més, les reserves augmentaran durant les pròximes setmanes per la suma de:
- Desguàs dels rius que baixen, ara per ara, carregats d'aigua.
- La gran quantitat de neu que encara hi ha al Pirineu.
- La pluja que s'espera les setmanes vinents.
Anar al contingut