A Acapulco, cotxes que han caigut per una esllavissada causada pel sisme (EFE/David Guzmán)

Fort terratrèmol de 7 graus a Mèxic l'endemà que la pluja hi provoqués 17 morts

La inundació d'un hospital a la ciutat de Tula va causar 17 morts, i dos més a Ecatepec prop de la capital, a causa de les fortes pluges

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Un terratrèmol de magnitud 7 en l'escala de Richter sacseja el sud i el centre de Mèxic i deixa almenys una víctima mortal, l'endemà que les fortes pluges al centre del país causessin la mort de 17 persones per la inundació d'un hospital a la ciutat de Tula.

El sisme ha passat pocs minuts abans de les 11 de la nit, --les 4 de la matinada hora d'aquí--, i s'ha notat a gairebé a tot el país. L'han seguit prop d'un centenar de rèpliques de diversa intensitat, la més forta de 5,2 graus, segons el Servei Sismològic Nacional de Mèxic, que ha situat l'epicentre prop del port d'Acapulco.

Desperfectes en una terrassa d'Acapulco on s'ha detectat l'epicentre (EFE/David Guzmán)

El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, ha enviat un missatge de calma a la població i ha informat que no s'havien notificat danys importants, ni a la capital ni a l'estat de Guerrero, al sud del país, on més s'ha notat el terratrèmol.

"L'epicentre s'ha registrat a Acapulco, a Guerrero, sortosament no hi ha danys majors en aquest estat."

Héctor Astudillo, el governador de l'estat de Guerrero, a la costa del Pacífic, ha confirmat després la mort d'un home al municipi de Coyuca de Benítez. La víctima ha perdut la vida quan un pal de la xarxa elèctrica li ha caigut al damunt. De moment és l'única víctima de la qual es té constància com a conseqüència del terratrèmol.

La majoria de danys materials han estat de poca importància (Reuters)

 

4 anys dels sismes del 2017

El sisme d'aquest nit ha causat l'alarma, no només a l'estat de Guerrero i la zona d'Acapulco sinó a la mateixa capital i altres punts del país on l'han pogut sentir. Hi ha hagut despreniments i esllavissades que han bloquejat carrers i camins, i també diversos talls de llum que han deixat a les fosques més d'un milió i mig de persones.

Els pacients d'un hospital d'Acapulco esperen al carrer evacuats pel terratrèmol (EFE/David Guzmán)

Els mexicans encara tenen molt viu el record dels terratrèmols del 2017. A la Ciutat de Mèxic, el pànic s'ha apoderat de molts veïns, que en plena nit han sortit al carrer.

"Hem baixat del segon pis. Horrible. No, no podia pensar en cap altra cosa que no fos sortir perquè sentíem sorolls com si estigués tronant i semblava que (l'edifici) anés a caure... amb l'experiència del 2017... estic mirant de calmar-me."

Molts mexicans que han sortit de casa encara tenen molt presents els terratrèmols del 2017 (Reuters/Luis Cortés)

Justament la nit del 7 al 8 de setembre del 2017, fa exactament 4 anys, un terratrèmol de 8,2 amb epicentre a Chiapas, va causar la mort de 98 persones. Dies després, el 19 de setembre, un altre sisme de magnitud 7,1 va deixar 369 morts, 228 a Ciutat de Mèxic.

Fa poc més d'un any, un altre sisme de 7,5 en l'escala Richter va sacsejar el sud del país. Hi van morir sis persones i una vintena van quedar ferides. En aquella ocasió, l'epicentre va ser a Oaxaca, tot i que també el van notar a la capital i a 10 estats del país.


17 morts en un hospital per inundacions

Dimarts, un altre fenomen natural a Mèxic va causar la mort d'almenys 17 persones en un hospital inundat a la ciutat de Tula de Allende, a l'estat d'Hidalgo, al centre del país. Les fortes pluges que van començar dilluns a la tarda a la vall de Mèxic i van fer desbordar, dimarts, el riu Tula que passa per la ciutat de mateix nom.

Evacuació del pacient de l'hospital públic de Tula inundat per les fortes pluges (EFE/David Martínez Pelcastre)

En poques hores, gran part de la població i l'hospital públic van quedar inundats i sense llum. Hi havia 56 ingressats, molts malalts de Covid que necessitaven respiració assistida. Les forces federals han ajudat a evacuar els pacients que han estat traslladats a altres centres.

Forces federals ajuden a evacuar l'hospital de Tula, a Mèxic (EFE/David Martínez Pelcastre)

El govern d'Hidalgo ha informat que les pluges han afectat prop de 39.000 persones a l'estat. El municipi més afectat és Tula, on hi han desplegat un operatiu format per militars, agents de protecció civil i membres de la Comissió Nacional de l'Aigua i la Comissió Federal d'Electricitat.

Rescat amb barques pels carrers inundats de Tula de Allende (Reuters/Henry Romero )
Imatge aèria dels carrers inundats a Tula (EFE/David Martínez Pelcastre)

 

Prop de la capital de Mèxic, en el suburbi d'Ecatepec, a 70 quilòmetres de Tula, hi han mort dues persones més a causa de les inundacions.

ARXIVAT A:
MeteorologiaInundacions MèxicMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut