Forn, durant la seva compareixença al Parlament el 28 de gener
Forn, durant la seva compareixença al Parlament el 28 de gener (ACN / Marta Sierra)

Forn creu que l'absolució de Trapero desmunta amb "contundència" el delicte de sedició

TV3 entrevista l'exconseller d'Interior sobre la sentència de l'Audiència Nacional, que considera que suposa "una esmena a la totalitat" a la tesi del Suprem sobre el paper dels Mossos l'1-O

En presó des del 2 de novembre del 2017, Joaquim Forn valora les discrepàncies entre la sentència del Tribunal Suprem –que el va condemnar a 10 anys i mig per un delicte de sedició i de malversació de fons públics–, i la de l'Audiència Nacional que ha absolt a l'aleshores cúpula d'Interior durant la celebració del referèndum. Ho valora així:

"La sentència del Suprem tenia dos objectius l'escarment per organitzar el referèndum i ser un advertiment de cara al futur."

Una afirmació que basa perquè –a preguntes de TV3– diu que "el Suprem va actuar retorçant el Codi Penal per encabir-hi el delicte de sedició i refusant totes les proves i els testimonis que més tard ha acceptat l'Audiència".

 

Part d'aquestes proves –les que el van condemnar– són el relat dels fets que van fer el coronel Diego Pérez de los Cobos, coordinador del dispositiu policial per impedir l'1-O, i el tinent coronel José Daniel Baena, el cap de la Guàrdia Civil que va fer la investigació. Dos testimonis als quals ara l'Audiència Nacional no ha donat credibilitat.

Per Forn, el Suprem hauria d'haver permès que se'l jutgés conjuntament amb el procediment de l'Audiència Nacional on es va absoldre el major Trapero, la intendenta Teresa Laplana, l'exdirector dels Mossos Pere Soler i l'exdirector del Departament d'Interior Cèsar Puig.

"Ens trobem amb uns pronunciaments contradictoris sobre uns mateixos fets. Ja vam advertir en la fase de qüestions prèvies que això podia succeir i ara ens permetrà presentar un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional. A més, el meu advocat estudiarà la possibilitat de presentar un recurs extraordinari de revisió."

 

Forn, en un moment del judici del procés al Tribunal Suprem
Forn, en un moment del judici del procés al Tribunal Suprem (ACN)

 

Un recurs extraordinari de revisió que se suma al que la seva defensa ja havia presentat al Tribunal Constitucional. Per Forn, la sentència absolutòria de l'Audiència Nacional demostra "la contundència amb què desmunta el delicte de sedició, al no veure per enlloc el relat de violència ni la complicitat entre el govern i el cos de Mossos, i també perquè reconeix un model propi de policia en el qual la mediació esdevé un instrument central d'intervenció".

I això suposa "una esmena a la totalitat a les tesis que defensaven la passivitat dels Mossos" durant el referèndum de l'1-O.

 


El paper del major Trapero a partir d'ara

Des de la presó de Lledoners on compleix condemna, l'exconseller Forn vol mostrar la seva "gratitud i solidaritat al major Trapero". Considera que el procediment contra Trapero ha suposat un "tràngol per a ell i la seva família, passar per aquesta situació, i mai ningú no el podrà rescabalar pel seu patiment". I assegura:

"Estaré sempre agraït pel seu suport i la seva professionalitat en la meva etapa de conseller."

Sobre la possibilitat que el major Trapero torni a comandar el cos dels Mossos ara que està absolt, Joaquim Forn diu que "el conseller Sàmper ha estat molt explícit i ha anunciat que ha ofert la restitució en el seu càrrec al major Trapero. Aquest és un compromís del govern amb totes les persones que van ser destituïdes en aplicació del 155."

ARXIVAT A:
Joaquim FornJudici Trapero
Anar al contingut