El president de l'autoproclamada república de Lugansk atén diversos periodistes, entre els quals Manel Alias Tort
El president de l'autoproclamada república de Lugansk atén diversos periodistes, entre els quals Manel Alias Tort
Sxàstia

"Formarem part de Rússia", assegura el líder de Lugansk, on l'avenç rus és més ràpid

L'exèrcit rus ha trobat més resistència a Donetsk

Enllaç a altres textos de l'autor

Manel Alías

Director i presentador del "Catalunya nit" de Catalunya Ràdio

@ManelAlias
Actualitzat

El Kremlin està aconseguint a poc a poc l'objectiu de controlar tot el Donbass. A Lugansk és on l'exèrcit rus ha avançat més, mentre que a Donetsk ha trobat més resistència.

L'objectiu és connectar la part russa amb la península de Crimea i en aquest camí és on hi ha Mariúpol, que encara no ha caigut del tot, però que està absolutament devastada, i on els veïns que encara hi viuen ho fan en condicions duríssimes.


Molts supervivents del setge s'han traslladat als baixos, que han considerat més segurs. La concepció de la propietat, les normes de vida de la ciutat, s'han transformat. Hi ha veïns que fa dies que els ha deixat de preocupar casa seva. "Estem preocupats pels fills. Per res més. Ni pel pis, ni per les nostres coses", explica l'Òlia.

"Cremen les cases, la gent es mor... No sé quina mena d'operació és, no m'importa. Només vull que em deixin viure en pau", es lamenta l'Albina. 

La bandera russa oneja cada cop a més edificis de Mariúpol. És una ciutat industrial clau en l'ambició de Putin de connectar la regió russa de Rostov amb la península de Crimea i per controlar la sortida de mercaderies pel mar d'Azov. Per això la destrucció continuarà. El Kremlin només acceptarà la rendició de l'exèrcit ucraïnès a la ciutat més gran de Donetsk que no controla completament. I Kíiv es resisteix a entregar-la.

El cap prorús de Lugansk: "Formarem part de Rússia"

Rússia està avançant més lentament a la regió de Donetsk del que ho ha fet a la província veïna del Donbass, a Lugansk, on els prorussos asseguren que només els queden per conquerir del tot cinc localitats.

Un vehicle militar rus, amb la zeta pintada, a la central tèrmica de Chastie
Un vehicle militar rus, a la central tèrmica de Chastie (EFE/EPA/Sergei Ilnitsky )

Un dels trofeus que exhibeixen davant dels periodistes és la central tèrmica de Sxàstia, que havia arribat a donar feina a quinze mil persones. Especialistes russos estan desminant l'àrea. 

El cap de l'autoproclamada república de Lugansk, Leonid Pàssetxnik, ens ha dit que el seu objectiu principal és acabar de conquerir els pobles que encara no estan sota el seu control i, més endavant, plantejar la unió d'aquest territori a Rússia:

"Formarem part de Rússia. Però, si això serà en forma de referèndum o una decisió del Consell Nacional, ho haurem d'acabar de decidir."

Si fos així, no és clar ara com creixeria la població russa. Del milió quatre-centes mil persones que vivien a la regió de Lugansk, el cap de Lugansk ens diu que en queden aproximadament mig milió. És una primavera grisa i plena d'incerteses.

50 dies d'invasió

La invasió russa d'Ucraïna arriba aquest dijous al dia 50. En aquesta jornada, hi ha hagut un revés per a la flota russa desplegada al mar Negre. El seu vaixell insígnia, el Moscou, un creuer portamíssils, ha quedat "greument danyat" després d'haver-hi hagut una explosió.

Ucraïna ha assegurat que és per un atac amb míssils, mentre que Rússia parla d'una explosió de municions.

D'altra banda, Rússia ha amenaçat de desplegar armes nuclears si Suècia i Finlàndia entren a l'OTAN.

Aquest dimecres, la Unió Europea i els Estats Units han aprovat nous paquets econòmics per a ajuda militar al govern presidit per Volodímir Zelenski. 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut