Iraq

Forces iraquianes i nord-americanes s'enfronten a les milícies d'Al-Sadr a Bàssora i Bagdad

L'imam radical xiïta Muqtada al-Sadr ha amenaçat de mobilitzar els seus partidaris a tot l'Iraq si no s'atura l'ofensiva que el govern iraquià ha endegat avui contra les seves milícies. Durant tot el dia hi han hagut combats a la ciutat de Bàssora, al sud del país, que després s'han estès a alguns barris de la capital, Bagdad. Els enfrontaments han provocat entre 8 i 30 morts, segons les fonts. A Bàssora, les tropes iraquianes han atacat els barris controlats per les milícies d'Al-Sadr i hi han imposat el toc de queda, que també s'ha implantat a les localitats de Hilla, Samawa, Kut i Nasiriya.

Actualitzat

A l'Iraq, les milícies xiïtes d'Al-Mahdi han amenaçat amb una revolta civil i d'incendiar els pous petrolers iraquians si no s'atura l'ofensiva militar que viu Bàssora des d'aquesta matinada. Una ofensiva iniciada per l'exèrcit iraquià per recuperar aquesta ciutat, estratègica per al control del petroli.

Des del replegament de les tropes britàniques a mitjans de desembre, Bàssora era terreny de lluita entre les dues principals milícies xiïtes: les del Mahdi, liderades per l'imam nacionalista Muqtada al-Sadr, i les proiranianes del Consell Suprem per a la Revolució Islàmica a l'Iraq, un dels principals partits del govern. Precisament, el primer ministre, el xiïta Nuri al-Maliki, ha viatjat personalment a Bàssora per supervisar l'operatiu.

Les úniques forces estrangeres que participen en l'operatiu a Bàssora són les nord-americanes, que des dels avions espia intenten facilitar posicions enemigues als soldats iraquians. A Bagdad, però, han estat les tropes nord-americanes les que s'han enfrontat a les milícies del Mahdi, fidels a Al-Sdar, al seu feu de Ciutat Sadr i en alguns altres sectors xiïtes de la capital iraquiana.

Anar al contingut