Busquen la meitat dels passatgers fugits a Palma en aterrar per una emergència mèdica
Una de les persones detingudes per fugir de l'avió (IB3)
Palma

Investiguen si la fugida de l'avió a Palma era un pla per entrar de manera irregular

Hi ha 12 persones detingudes i se'n continuen buscant 12 més que van fugir quan es va fer un aterratge d'emergència a l'aeroport

Actualitzat

L'aeroport de Palma torna a estar operatiu després de l'incident que hi va haver aquest divendres al vespre. La fugida d'una vintena de passatgers va fer que s'hagués de tancar durant més de tres hores. La Guàrdia Civil n'ha pogut detenir 12 i en busca 12 més. De moment, els 12 detinguts seran acusats de desordre públic i d'entrar irregularment a Espanya.

La policia investiga què va passar al vol, procedent de Casablanca, al Marroc, i amb destinació a Istanbul, a Turquia, quan es va fer un aterratge d'emergència a l'aeroport de Son Sant Joan perquè un passatger es trobava malament.

Un cop l'aparell va tocar terra, una vintena de persones va saltar de l'avió i va fugir per les pistes. Des de l'hospital van confirmar que el passatger atès es trobava bé. De fet, l'home volia demanar asil i també es va escapar del centre hospitalari. 

La majoria de les detencions s'han produït a sa Cabaneta, a Marratxí, després que els arrestats saltessin les tanques de l'aeroport de Son Sant Joan i s'amaguessin per la zona. Un dels detinguts ha estat interceptat més lluny, a la carretera de Manacor, ja entrant a Palma.

La Guàrdia Civil creu que els detinguts podrien haver organitzat l'emergència mèdica per fugir
La Guàrdia Civil creu que els detinguts podrien haver organitzat l'emergència mèdica per fugir(EFE/Atienza)

Ara, segons ha pogut saber l'agència EFE, la policia està investigant si el pla es va idear a través d'un grup de joves a Facebook, anomenat Brooklyn. En aquest, es va descriure una situació similar el passat mes de juny, on una vintena de passatgers va fer desviar un avió per finalment acabar fugint.

Dels 12 passatgers detinguts, 11 han estat traslladats, i es troben a la Prefectura de Policia. L'altre passatger és a la Comandància de la Guàrdia Civil, després d'haver estat detingut per desacatament i agressió a l'autoritat a l'interior de l'avió.

La principal hipòtesi és que tot fos un pla per entrar a Espanya de forma irregular. La Guàrdia Civil investiga els fets i nombroses dotacions policials han recorregut les pistes de l'aeroport per localitzar la resta de passatgers que van abandonar l'aparell.

La delegada del govern espanyol a les Illes Balears, Aina Calvo, ha comparegut per explicar que s'investiga si l'incident és una operació orquestrada, dissenyada amb anterioriat, però ha mantingut que de moment no tenen cap dada que reforci aquesta tesi.

"És insòlit que juntament amb la persona que es troba malament i la persona que l'acompanya ens trobem amb 21 persones més que estiguin corrent per pistes de l'aeroport i això posi en risc el trànsit aeri a l'aeroport. Són persones que han arribat de forma irregular i per tant comptaran amb el seu expedient de devolució i quan l'autoritat judicial així ho determini seran tornats al seu país d'origen, en aquest cas el Marroc."

Calvo ha afegit que sortir de l'aeroport per on no toca és una falta i un atemptat contra la seguretat aèria. La presidenta del Govern de les Illes Balears també s'hi ha referit en un tuit aquest dissabte:


L'incident ha afectat una seixantena de vols que han estat anul·lats o desviats a altres aeroports i ha obligat a desviar 5 vols a l'aeroport de Barcelona. 

 

Des de dos quarts de nou del vespre de divendres fins poc abans de les 12 de la nit no es van operar vols des de l'aeroport de Son Sant Joan. L'aterratge urgent es va produir cap a les 19.00 hores i l'Airbus 320 es va enlairar rumb a Turquia un cop entrada la matinada de dissabte.

ARXIVAT A:
Illes BalearsAeroports
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut