La presidenta del Parlament, Carme Forcadell
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell
Barcelona

Forcadell veu "impensable" un "atac" del TC i garanteix al Parlament que es podrà debatre tot

La presidenta del Parlament considera impensable la suspensió de la comissió perquè entén que seria atacar directament "l'essència del sistema democràtic" i a la "divisió de poders" a l'Estat

RedaccióActualitzat

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, considera "impensable" que el Tribunal Constitucional pugui suspendre la comissió d'estudi sobre el procés constituent. Forcadell, que ha intervingut en un esmorzar de Nueva Economía Fórum a Barcelona, ha explicat que una possible suspensió de la comissió seria "un atac a l'essència del sistema democràtic" i a la "divisió de poders" a l'Estat.

"És impensable que la impugnació prosperi, perquè suposaria trencar la divisió dels poders polítics de l'Estat i atacar l'essència del sistema democràtic parlamentari".

Forcadell, que s'ha compromès a "defensar la sobirania de Catalunya i el mandat democràtic sorgit de les urnes el 27 de setembre", ha titllat d'"injustificable" que el govern en funcions de Mariano Rajoy pretengui anul·lar la comissió i ha acusat l'Estat de respondre sempre amb els "tribunals" als "reptes polítics plantejats per Catalunya", una actitud que ha contrastat amb la del govern britànic de David Cameron, que va autoritzar un referèndum sobre la independència d'Escòcia.

"El Parlament té dret a crear qualsevol comissió d'estudi, perquè estan regulades pel reglament de la cambra".

En qualsevol cas, la presidenta del Parlament garantirà que a la cambra es pugui parlar de tot malgrat la impugnació de la comissió del procés constituent per part del Constitucional.

"Quina mena de democràcia parlamentària tindríem si no poguéssim debatre al Parlament qualsevol tema que afecti la ciutadania? Al Parlament s'ha de poder parlar de tot".

Sigui com sigui, la presidenta del Parlament no s'"imagina" que pugui acabar inhabilitada per aquest assumpte, perquè el Parlament simplement està "complint el reglament i el mandat de les urnes", i per això ha convidat el PSC i Ciutadans a sumar-se a la comissió d'estudi: "Ho veuria magníficament bé", ha dit.

Entre els reptes de la legislatura, el "respecte a la pluralitat del Parlament", respondre a les "emergències socials", impulsar la reforma horària, posar fi a la corrupció, aprofundir les relacions internacionals i avançar en la igualtat de gènere. En aquest sentit, ha lamentat que no hi hagi dones entre els nous secretaris generals del govern.

Entre els assistents a la conferència de Forcadell, els consellers Raül Romeva, Jordi Jané, Antoni Comín, Josep Rull, Meritxell Ruiz, Dolors Bassa i Carles Mundó. També hi han anat l'expresident de la Generalitat José Montilla, els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert i el president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, entre d'altres.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut