La Flama del Canigó en un quinquè al Parlament
La Flama del Canigó en un quinquè al Parlament

Forcadell i Cuixart demanen que la Flama del Canigó il·lumini el camí de la llibertat

Carme Forcadell, autora del missatge de la Flama del Canigó d'enguany, demana que la "il·lumini el camí" i acaba amb un "ens retrobem en llibertat"

RedaccióActualitzat

Com cada 23 de juny, la Flama del Canigó, símbol de la persistència i la vitalitat de la cultura catalana, encendrà més de 3.000 fogueres arreu dels Països Catalans. Aquest matí ha arribat al Parlament i en l'acte s'hi ha llegit un manifest de Carme Forcadell, i també un comunicat de Jordi Cuixart.

Cap a les dotze del migdia la Flama ha entrat a l'auditori de la mà d'un grup de nens i nenes i voluntaris d'Òmnium Cultural. Enguany es va decidir que Carme Forcadell fos l'encarregada de donar el missatge. L'expresidenta del Parlament, que fa un any i tres mesos que està a la presó, ha reclamat que es mantingui encesa la flama de la llibertat i la democràcia.

En un missatge enviat des de la presó d'Alcalá Meco, Forcadell creu que la flama ha d'il·luminar el camí, "llum de futur i d'esperança". El text l'ha llegit Balnca de Llobet, membre de la junta directiva d'Òmnium:

"Igual que la flama any rere any renova la unitat de la llengua catalana, nosaltres també any rere any renovem el nostre compromís amb la justícia, la pau i la llibertat. Que la flama ens il·lumini el camí, que esdevingui la nostra llum de futur i d'esperança, mantinguem-la sempre encesa com un símbol de democràcia, justícia i llibertat. Que sigui la flama la nostra bandera de cultura i llibertat"

Forcadell acaba amb un missatge festiu i una promesa: "Ens retrobarem en llibertat"

"Sortiu al carrer a rebre la flama, gaudiu de la vida i de la nostra festa de Sant Joan, la festa nacional dels Països Catalans, i sàpigueu que, passi el que passi, ens retrobarem en llibertat"

Aquest manifest de la Flama es llegirà a tots els pobles i ciutats quan rebin la flama. L'actual president del Parlament, Roger Torrent, ha encès els quinqués que s'encarregaran de repartir-la per pobles i ciutats:


Cuixart: "Ens neguem a viure sense esperança"

En l'acte institucional al Parlament també s'ha llegit un text del president d'Òmnium. Cuixart, que fa 614 dies que està empresonat, ha citat Forcadell i ha demanat que es mantingui la flama encesa "construint un futur de justícia i llibertat, amb la cultura al centre de tot":

"Ens neguem a viure sense esperança: Ni 612 dies de presó, ni 52 sessions de Judici ens faran renunciar a transformar la societat. Ni tan sols la sentència que pugui venir. Empeltats de tendresa seguirem lluitant pels Drets Humans"

La vicepresidenta d'Òmnium Cultural, Marina Llansana, ha llegit la carta. Cuixart també ha explicat que han portat la flama des de la Catalunya Nord al Principat, però també a l'exili de Bèlgica i Suïssa:

"Avui, des d'Òmnium Cultural, hem portat la flama a l'exili. A Brussel·les i a Ginebra. Perquè la Flama del Canigó ens ha ensenyat a trencar les barreres imposades pels estats"

Llansana ha recordat que és el segon Sant Joan que Jordi Cuixart no pot presidir aquest acte, igual que Carme Forcadell, que si que ho va fer el 2017, quan era aleshores, presidenta del Parlament.


Torrent vol "recuperar la iniciativa política"

El president del Parlament ha demanat ''recuperar la iniciativa política'' per tornar a construir ''de nou'' i poder avançar cap a ''un nou horitzó, un país millor, més just i més lliure''.

Torrent ha encoratjat els catalans a ser ''constructius'' per un ''futur millor''. Per Torrent, la flama ''suma a tothom'' i per això creu que cal treballar perquè ''no s'apagui''.

 

Roger Torrent encenent un fanalet groc per portar fins a Ginebra amb la Flama del Canigó (ACN)

 

Després de l'acte, els assistents han sortit a la porta del Parlament i ha repartit la Flama del Canigó en diferents fanalets que s'aniran escampant per poder encendre les fogueres de Sant Joan. Torrent ha encès els quinqués que l'escamparan per centenars de poblacions.

Una ballada de gegants ha tancat la celebració.

ARXIVAT A:
Procés catalàCarme ForcadellJordi CuixartJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut