Forcadell denuncia una "persecució judicial" davant l'Assemblea de la Francofonia

Forcadell denuncia una "persecució judicial" davant l'Assemblea de la Francofonia
Luxemburg

Forcadell denuncia una "persecució judicial" davant l'Assemblea de la Francofonia

Redacció Actualitzat
Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya

Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha denunciat aquest diumenge "la persecució judicial" contra els càrrecs electes sobiranistes davant la comissió política de l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia, que es reuneix a Luxemburg.

Forcadell ha assegurat que el Parlament viu una situació "insòlita" amb les querelles contra els cinc membres sobiranistes de la Mesa i ha acusat el govern espanyol de voler que la Mesa "censuri iniciatives legislatives dels diputats i prohibeixi debats parlamentaris":

"Una exigència que ens hem negat a complir per preservar la sobirania parlamentària, la llibertat d'expressió, la llibertat ideològica i el dret d'iniciativa dels diputats."

Ho ha assegurat Forcadell davant de representants d'una trentena de Parlaments, entre els quals hi havia el francès, el canadenc i el quebequès.

Més enllà del seu cas, Forcadell ha exposat també la condemna contra l'expresident Artur Mas i els exconseller Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs pel procés participatiu del 9-N així com els més de 350 processos judicials contra alcaldes i regidors:

"Aquesta és la resposta del govern espanyol a la majoria de la ciutadania de Catalunya, que demana celebrar un referèndum d'autodeterminació."

Forcadell també participarà en la comissió d'afers parlamentaris, en què es debatrà sobre deontologia i els codis d'ètica dels parlaments de l'espai francòfon, i en el debat de la comissió política sobre despenalització del cànnabis des de la perspectiva pública. A més, aquest dimarts intervindrà a l'Assemblea Plenària, en el marc del debat "Diversitat lingüística, diversitat cultural, identitat(s)".

L'Assemblea, en la qual hi ha representats de parlaments estatals i subestatals d'arreu del món, es farà al Centre de Congressos Europeu de Luxemburg els dies 10 i 11 de juliol.

El Parlament forma part de l'APF des del 2008. La cambra catalana va integrar-se aleshores a l'Assemblea, com a observador permanent.

L'APF representa 83 parlaments: 52 membres de ple dret, 14 membres associats i 17 observadors permanents. A mitjans de maig, Forcadell ja va participar en la Conferència de Presidents de la Regió Europa de l'entitat que es va fer a Budapest.