Barcelona

Foment qualifica d'intolerable la vaga salvatge que va paralitzar el Prat i anuncia que depurarà responsabilitats

La ministra de Foment ha qualificat d'inadmissible i injustificada la protesta dels treballadors dels serveis de terra d'Iberia que ahir va paralitzar l'aeroport del Prat. Magdalena Álvarez ha assegurat que el govern exigirà responsabilitats i estudiarà possibles sancions. També ha defensat l'actuació de les autoritats, que segons ella no van actuar tard, sinó que van estar en tot moment treballant per reconduir la situació i evitar mals majors. La titular de Foment ha demanat disculpes als ciutadans i ha volgut donar-los les gràcies pel seu comportament. També ha explicat que el Prat funcionarà avui a ple rendiment per intentar tornar a la normalitat al més aviat possible.

Actualitzat

El govern no "passarà per alt" la vaga salvatge que aquest divendres va paralitzar l'aeroport del Prat, va obligar a cancel·lar gairebé 600 vols i va atrapar a les terminals milers de passatgers. La titular de Foment, cartera de la qual depenen els aeroports, ha dedicat dures paraules a l'actitud dels treballadors de terra d'Iberia, que ha considerat d'"inadmissible i intolerable".

En una compareixença des del Prat, Magdalena Álvarez ha afirmat "que no hi ha dret" i ha anunciat que el departament jurídic del seu ministeri estudia emprendre accions legals. El govern vol depurar responsabilitats i no només per a la no-prestació d'un servei al qual s'està obligat per contracte, sinó que ha informat que el Ministeri de l'Interior també iniciarà mesures legals per alteració de l'ordre públic.

La titular de Foment ha volgut treure ferro a les crítiques per la no-actuació dels cossos de seguretat. Álvarez ha explicat que "no és que s'esperés a les sis de la tarda per actuar, sinó que es va fer amb mesura i serenitat i es va buscar el millor moment per reconduir la situació". Segons ella, a les pistes hi havia avions amb querosè i qualsevol actuació policial podia "posar en perill la seguretat dels treballadors i de tots els passatgers".

Una acció injustificada

Álvarez s'ha mostrat sorpresa pels motius que van empènyer els treballadors a una acció com la que es va viure al Prat. Segons la ministra, els treballadors de "handling" d'Iberia tenen el lloc de treball assegurat des de l'any passat, quan es va firmar el conveni col·lectiu. I és que malgrat que l'empresa concessionària dels serveis no sigui la mateixa, les noves concessionàries estan obligades a recol·locar tots els treballadors. La ministra ha afegit, després de comentar aquest extrem, que "això els treballadors ho haurien de saber".

La solució que va permetre posar fi a la protesta, que Iberia mantingui els serveis de terra per als seus avions, és segons la ministra una possibilitat que existeix en tots els aeroports i que ja s'ha concedit a la companyia en el del Prat. Álvarez ha instat Iberia a reconduir la situació i ha confiat que els treballadors s'adonin de la "gravetat dels fets".

Al màxim de la seva capacitat

L'aeroport del Prat funciona avui al màxim de la seva capacitat per intentar tornar a la normalitat, la qual cosa està sent difícil tenint en compte la magnitud del col·lapse i l'acumulació d'usuaris afectats. No hi ha mostradors tancats, les cintes de facturació no s'aturen, Aena ha doblat el personal i els avions usaran de forma paral·lela les pistes d'aterratge i enlairament. Álvarez ha explicat que s'han posat en contacte amb els alcaldes de Gavà i Castelldefels per explicar-los la situació i ha demanat comprensió als ciutadans d'aquestes localitats per les molèsties que els puguin causar.

Álvarez també ha volgut elogiar el comportament dels ciutadans atrapats a l'aeroport i ha agraït la seva comprensió.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut