Madrid

Foment anuncia l'obertura de 442 expedients disciplinaris als controladors que no van anar a treballar

El govern espanyol ha obert expedient a més de 400 controladors aeris per la vaga encoberta de divendres i dissabte. Alguns expedients podrien acabar amb acomiadament. Pràcticament tots els controladors han anat a la feina aquest diumenge al matí, tret d'una minoria que ha pogut justificar la seva absència. Ho ha confirmat el ministre de Foment, José Blanco, que ha insistit que el govern depurarà totes les responsabilitats que calguin. Els controladors continuaran durant quinze dies sota jurisdicció militar, en virtut de l'estat d'alarma decretat aquest dissabte per l'executiu.

Actualitzat
Pràcticament tots els controladors ja són al lloc de treball. Així ho ha donat anunciat el ministre de Foment, quan ha explicat que el 97% dels treballadors ja són a la feina i la minoria que no ho ha fet "ha pogut justificar l'absència".

Tanmateix, Blanco ha anunciat que s'han obert 442 expedients a controladors per la vaga encoberta d'aquests dies, i que ja ho han notificat a "molts d'ells". Blanco ha insistit, en aquest sentit, que el govern depurarà totes les responsabilitats que calguin per aquest comportament, que ha qualificat d'"altament irresponsable". "Les lleis hi són per complir-les", ha destacat el titular de Foment, que ha afegit: "I si s'incompleixen, el pes de la llei pot recaure sobre un controlador, el ministre de Foment o qualsevol ciutadà".

L'obertura de l'expedient disciplinari pot tenir moltes conseqüències, des de tancar l'expedient sense cap tipus de sanció, una suspensió de sou i feina o, en el cas més extrem, l'acomiadament definitiu del controlador. En qualsevol cas, Blanco ha assegurat que es valoraran tots els casos "de manera individualitzada". El ministre també ha recordat que la majoria dels expedientats van al·legar que no podien treballar per motius de salut sense aportar proves mèdiques o sotmetre's a una inspecció mèdica per part dels serveis d'Aena. En altres casos, els expedientats no van anar a la feina al·legant que ja havien complert les hores efectives que establia la llei.

El ministre, però, ha matisat que l'obertura d'aquests expedients, alguns dels quals podrien acabar amb acomiadament, és independent de les actuacions que porti a terme la fiscalia. I és que l'acció dels controladors no ha passat desapercebuda per la justícia. Tant la fiscalia catalana com la madrilenya han obert diligències per investigar els fets. L'Agència Catalana del Consum ha anunciat que presentarà una querella criminal contra els controladors. A més, uns 2.000 afectats s'han unit en una plataforma per demandar-los per danys i perjudicis.

Per la seva banda, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ja anunciava que la protesta tindria conseqüències i que s'obririen expedients a tots els controladors que han abandonat el lloc de treball. De moment, el govern espanyol mantindrà l'estat d'alarma durant quinze dies i ha promès que aquesta situació no es repetirà.

Mentrestant, i de mica en mica, la normalitat torna als aeroports, tot i que caldrà temps per redreçar el caos generat per la vaga dels controladors.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut