Els dos llaguts del pas de barca de Flix, al riu Ebre després de la reparació
Els dos llaguts del pas de barca de Flix, al riu Ebre després de la reparació

Flix reobre un any després el pas de barca per creuar l'Ebre després de la reparació dels dos llaguts

Actualitzat

ACN Flix - El pas de barca de Flix torna a estar en funcionament des d'aquest dia 1 de febrer després de la seva retirada fa gairebé un any per reparar a fons els seus dos llaguts de fusta. Les embarcacions que el formen, 'Democràcia' i 'Assumpció', les dues úniques de fusta i construcció tradicional que es conserven al tram català de l'Ebre, van ser traslladades fa dos dies des del varador de Vinaròs on han estat reparades durant els últims sis mesos. Segons l'Ajuntament, més enllà de les revisions que passen cada dècada, l'actuació ha estat aquest cop més profunda i exhaustiva que les anteriors per renovar i posar el dia les embarcacions. La Diputació de Tarragona i l'Idece han sufragat par de les despeses, uns 200.000 euros en total.

En aquests moments, el pas de barca es troba en la fase final de legalització com a pont mòbil per part de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). Segons el consistori, no hi ha possibilitat de legalitzar aquest tipus d'embarcacions amb una altra fórmula. La Diputació de Tarragona ha assessorat els ajuntaments tant de Flix com Miravet, que també conserva el seu pas de barca, a l'hora d'efectuar el tràmit, que tancarà un procés obert durant anys i que els mantenia en situació "al·legal".

Aquesta legalització, a més, ha de permetre internalitzar el personal que fins ara operava la barca, que era un autònom mitjançant una concessió. Així, i segons l'Ajuntament flixanco, durant els pròxims mesos es completarà el procés de què passi a ser personal propi del consistori qui s'encarregui de maniobrar el pas de barca.

Paral·lelament, l'Ajuntament de Flix explorà la declaració del pas de barca com un Bé Cultural d'Interès, davant la constatació que la seva importància "va molt més enllà de ser un simple mitjà de transport i mereix algun tipus de protecció cultural".  

Anar al contingut