Flix demana temps a Ercros per trobar alternatives i no haver de tancar del tot el complex químic

ACN Flix - L'Ajuntament de Flix, Empresa i Treball i el comitè dels treballadors demanen a Ercros que posposi el tancament del complex químic mentre troben alternatives o "aterren projectes en cartera". Encara que no hi ha cap projecte prou madur, l'alcalde de Flix, Francesc Barbero, ha insistit que "és més fàcil atreure noves inversions en un emplaçament obert que en un de tancat". El Govern li recorda a la química les bonificacions que han rebut els últims anys i li torna a posar sobre la taula més recursos, ara a través del Fons Nuclears que estarà disponible l'any que ve. El comitè d'empresa li ha recriminat a Ercros que els hagi amagat aquesta possibilitat i intentarà pressionar la companyia perquè ofereixi una solució "menys dràstica".

Ercros ha donat un mes i mig a Flix per intentar aturar el tancament definitiu del seu històric complex químic. Els contractes de subministrament de l'àcid clorhídric i de la venda del fosfat bicàlcic que es produeix a la fàbrica acaben el 31 de desembre i Covestro i la francesa Phosphea no s'han entès amb Ercros per mantenir la línia de producció.

Aquesta data planava sobre el centre de producció des de feia temps, Ercros no ha invertit ni ha apostat per noves línies de producció a Flix des de fa trenta anys, com ha recordat l'alcalde Francesc Barbero, i era evident "la debilitat de la presència d'Ercros" al municipi, des que fa cinc anys va tancar la línia de clor, mentre invertia en altres centres de la companyia.

Tot i aquest context, en els últims anys no s'ha aconseguit concretar alternatives ni amb l'impuls d'un Pla de Reindustrialització per a Flix, un projecte que el Govern va declarar "d'interès general" per oferir bonificacions, exempcions d'impostos o cànons de competència, entre d'altres, de les quals s'ha beneficiat Ercros.

Barbero ha assegurat que encara "hi ha línies de treball obertes" i que necessiten més temps perquè avancin i es puguin concretar, sobretot quan es disposi dels recursos dels Fons Nuclear, l'any que ve. L'alcalde ha reivindicat que l'impost ha de revertir i prioritzar situacions com la que pateix el complex químic flixanco i que ha de servir per crear nous llocs de treball així com "per mantenir els que tenim".

Pròrroga

Flix suplica una "pròrroga" a Ercros i que mantingui la producció de fosfat. El consistori ha denunciat que la química aposti per "tancaments abruptes i traumàtics", sobretot per a les empreses auxiliars que no tindran alternativa. "Hi ha marge i és una exigència que hem de fer arribar a l'empresa", ha dit Barbero. "Que ens donin els mesos necessaris perquè arribin alternatives que estan en cartera i que la reconversió sigui endreçada", ha afegit l'alcalde.

Els ajuts dins de la negociació 

Divendres el comitè d'empresa pressionarà la companyia en la reunió en la qual han de conèixer el plec de condicions de l'ERO dels 48 treballadors del centre de producció flixanco. El president Enric Cervelló ha lamentat que Ercros no hagi tingut en compte "altres possibilitats" en lloc del tancament, si eren coneixedors de les ajudes que poden arribar a través del Fons Nuclear. "Hi ha altres coses menys dràstiques, però han anat matant a poc a poc la indústria de Flix fins ara, quan van de víctima i han trobat l'excusa perfecta per tancar: que no li subministren àcid", ha recriminat. "Hi ha ajuts damunt la taula i ara en som sabedors", ha remarcat.

El tancament, la sentència

L'alcalde ha avisat que "el pitjor favor" que Ercros li pot fer "al futur industrial de Flix" és tancar completament la producció a la planta del complex químic "perquè és mes fàcil fer aterrar projectes en un emplaçament obert, que en un de tancat". Tant Barbero com el director de Relacions Laborals, Oscar Riu, han reclamat "responsabilitat social" a l'empresa. "El territori que els ha acollit més de cent anys no s'ho mereix", ha dit Riu.

El director general ha recordat l'ajuda del Govern a l'empresa química "en les dificultats històriques que ha tingut els últims anys" -amb "uns quants centenars de milers d'euros anuals" a la planta de Flix- i ha assegurat que estan "disposats" a tornar a ajudar-la si fa una "replantejament total de la situació".

Així se li va exposar a la direcció d'Ercros aquest dilluns en una reunió a Barcelona. Riu ha assenyalat que la normativa laboral permet mesures per aconseguir "una transformació productiva a la planta", ja sigui amb més inversió "o amb altres possibles actors empresarials que se'n puguin fer càrrec". L'alcalde ha reconegut que haurien preferit fer la reconversió "de la mà de l'empresa", però ja no es tanca la porta a un futur industrial a Flix sense Ercros. "En el moment en que tothom aposta per la indústria, qui tanca indústries és Ercros", ha recriminat Barbero.

Anar al contingut