Fiscalia: "El 20s va ser una obstaculització intimidant i violenta, no una protesta"
El fiscal Jaime Moreno, aquest dimarts defensant les conclusions definitives al Tribunal Suprem
Madrid

Moreno: "El 20s va ser una obstaculització intimidant i violenta, no una protesta"

El fiscal en el judici: "Hi va haver violència i intimidació"

Josep Maria CampsActualitzat

Al fiscal Jaime Moreno li ha correspost aquest dimarts defensar la tesi de la Fiscalia que la tardor del 2017 hi va haver violència relacionada amb l'1-O i el projecte independentista.

Ho ha fet després que el també fiscal Javier Zaragoza encetés l'exposició de les conclusions definitives al judici del procés afirmant que va ser "un cop d'estat".


"Intimidació" i "violència" contra la policia

Segons Moreno, la vista oral del judici ha corroborat el relat de la Fiscalia que la tardor del 2017 hi va haver violència a Catalunya instigada pels líders independentistes acusats de rebel·lió.

El fiscal ha recordat els famosos cotxes de la Guàrdia Civil destrossats el 20S i també altres casos en què hi va haver danys materials en vehicles policials i similars.

Segons ha afirmat, però, també hi va haver "intimidació" i "violència física" contra els policies:

"Hi va haver en segon lloc intimidació, perquè la presència en cada centre de votació d'un nombre de persones cridades pels acusats amb presència numèrica més gran que la de les forces actuants que tractaven d'impedir l'acte, en una disposició física, de vegades darrere de portes o amb les portes tancades, entrellaçats, amb insults, amb amenaces de 'd'aquí no sortiu' i 'aquesta nit us n'aneu sense cotxe'..., suposen, efectivament, un acte d'intimidació, una clara mostra que no es va a permetre el compliment per part de qui té ordre judicial de complir la norma."

"Hi va haver, en tercer lloc, violència física. I n'hi va haver perquè hi ha 93 agents que han estat lesionats; els informes mèdics, en via documental, s'han examinat en aquesta causa, els testimonis relatant com van patir aquests cops."


Moreno: "No es pot disfressar de protesta"


Tot això l'ha portat a afirmar que el que va passar el 20S i dies anteriors i posteriors no van ser protestes, sinó "una obstaculització intimidant i violenta":

"No es pot disfressar de protesta aquests fets. No era una protesta. O no només era una protesta. La protesta s'hauria pogut fer de qualsevol altra manera en qualsevol altre moment, respectant fins i tot els terminis que marca la llei de reunió i manifestació, que en cas d'urgència estableix un preavís de 24 hores."

"No es va complir ni en una sola ocasió. Per què? Perquè no era una protesta: era un acte d'obstaculització intimidant i violenta a aquesta investigació policial que els arribava al cor de l'organització."

"Protestes o preteses protestes que se celebren 'in situ' i que obstaculitzen o bé impedint la sortida de la comissió judicial o bé l'arribada, com passa a Unipost, i la sala ha tingut ocasió de comprovar-ho, i s'arriba fins i tot a treure, respecte de la policia de Badalona, efectes confiscats. S'arriba, per part de Téllez i del senyor Cuixart, a treure a la policia aquests efectes."

 

"Setges en casernes", "escarnis als hotels"...

Moreno s'ha centrat sobretot en l'"assetjament" i la "pressió" exercida pels manifestants contra la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, i que ha assegurat que no van viure els Mossos:

"Per què no els Mossos? Perquè eren la 'nostra policia', perquè eren complaents, perquè actuaven sota les ordres del govern."

"Setges a casernes, on vivien famílies que són assetjats en comerços, en carrers, en col·legis. Increpacions pel sol fet de ser de la Guàrdia Civil, no només l'1-O, com se'ns ha dit, sinó fins i tot abans."

"Escarnis als hotels, no només després del dia 1 d'octubre; a l'hotel Gaudí es produeixen el 12, el 15 i el 19 de setembre, sense perjudici en altres ocasions posteriors. A l'hotel Niça o a l'hotel Avinguda de la Seu d'Urgell, amb amenaces als propietaris perquè desallotgessin. No permetent l'atracament d'un vaixell a Palamós, pel fet de ser guàrdies civils els que s'hi estarien."

Moreno ha recordat els "lletrats de l'administració de justícia atemorits", en referència a la secretària del jutjat 13 de Barcelona, i ha fet un repàs del relat que va fer sobre el 20S.

 

 

La "connexió causal" entre "violència" i independència

Segons Moreno, també està provat que tota aquesta "violència" va estar directament relacionada amb la declaració d'independència:

"Va existir nexe causal entre la declaració d'independència i aquestes actuacions? 'El Parlament, en els dos dies següents de la proclamació dels resultats, celebrarà una sessió per declarar formalment la independència, concretar-ne els efectes i iniciar el procés constituent.'"

"No crec que pugui negar-se de cap manera la connexió causal entre una cosa i una altra."

Segons el fiscal, el govern de la Generalitat no va fer cas dels Mossos, que els van alertar que els informes de riscos els avisaven que hi podia haver "una escalada de violència".

La "frase lapidària" de Trapero

Moreno ha afegit que els CDRs podien tenir un paper important en aquesta "escalada", i ha culminat l'argumentació citant una "frase lapidària" de la declaració del major Josep Lluís Trapero. L'hauria dita el 28 de setembre a Carles Puigdemont en la reunió que va convocar al Palau de la Generalitat:

"Trapero en una frase lapidària, potser en un intent final per acabar la reunió, diu: 'Espero que diumenge no hi hagi una desgràcia que haguem de lamentar.'" Una desgràcia que no era l'enfrontament, perquè es donava per descomptat, se sabia que hi hauria enfrontament."

"La desgràcia es referia a alguna cosa més. Es referia, com la sala sap, al fet que aquest enfrontament podia derivar en un resultat fatal, cosa que afortunadament no va passar. Davant d'això Puigdemont va declarar: 'Si hi ha violència, declararé la independència.'"


"Sense violència física no hauria estat possible"

Moreno ha conclòs la seva exposició afirmant que hi va haver la violència "suficient per als objectius" marcats:

"Segons el parer de qui ha tingut l'honor d'intervenir en aquest judici, ha estat provat que des del dia 19 i, especialment, l'1 d'octubre, hi va haver violència; va ser la suficient per als objectius que s'havien traçat."

"Sense violència física no hauria estat possible creuar camins necessaris en aquest full de ruta. Els acusats sabien que això comportaria enfrontaments i els van admetre abans d'avortar la via unilateral, i a més van cridar la ciutadania a enfrontar-se."

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut