Alguns menors, en una furgoneta, abans de ser repatriats des de Ceuta (EFE/Reduán)
Uns menors, en una furgoneta, abans de ser repatriats des de Ceuta (EFE/Reduán)
Ceuta

Fiscalia denuncia la delegada del govern a Ceuta per l'expulsió de 34 menors al Marroc

El ministeri públic considera que la delegada va prevaricar en ometre "de forma voluntària i conscient les disposicions legals" vigents abans de la repatriació en calent dels menors

La Fiscalia ha presentat una denúncia per prevaricació administrativa contra la delegada del govern espanyol a Ceuta, Salvadora Mateos, i contra la consellera de Presidència del govern de la ciutat autònoma, María Isabel Deu. La denúncia fa referència a l'expulsió exprés al Marroc de 34 menors migrants no acompanyats l'agost de 2021.

Segons l'escrit de la Fiscalia, la delegada i la consellera van ometre "de forma voluntària i conscient" les disposicions legals i el procediment establert en l'ordenament jurídic que marca la llei d'estrangeria.

La investigació es va iniciar arran de la denúncia presentada per l'Associació pel Desenvolupament Integral (L'ESCOLAC). El 13 d'agost de l'any passat, el govern de Ceuta i la delegació del govern espanyol, seguint instruccions del Ministeri de l'Interior, van obrir procediment d'expulsió al Marroc d'almenys 145 menors. El procediment es va paralitzar tres dies més tard per ordre judicial, quan ja s'havien expulsat una cinquantena d'adolescents.

L'ONU havia demanat al govern espanyol que suspengués la devolució d'una desena de menors marroquins que havien entrat a Ceuta a finals de maig. Dels deu menors a què feia referència Nacions Unides, cinc ja havien estat expulsats.

L'ONU va demanar al govern espanyol que suspengués l'expulsió exprés dels menors marroquins
L'ONU va demanar al govern espanyol que suspengués l'expulsió exprés dels menors marroquins (Antonio Sempere/Europa Press)

El Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 va rebutjar en el seu moment les repatriacions de menors des de Ceuta ordenades pel Ministeri de l'Interior. En una carta demanaven al ministre Grande-Marlaska la suspensió de l'operació d'expulsió fins que s'establis un protocol que garantís que els menors que volien tornar amb les seves famílies ho poguessin fer en condicions de seguretat, i que els volguessin quedar-se en territori espanyol ho fessin en condicions d'acollida dignes.

Finalitzada la investigació per la via administrativa de la trentena d'expulsions de menors, ara el ministeri públic obre la vía penal contra les dues responsables polítiques a Ceuta de l'expulsió massiva.

 

 

 

ARXIVAT A:
JudicialMigracionsMenorsCeuta
Anar al contingut