Lluís Sais, alcalde de la Bisbal d'Empordà
Lluís Sais, alcalde de la Bisbal d'Empordà
La Bisbal d'Empordà

Fiscalia demana que s'investigui l'alcalde de la Bisbal per donar suport a l'1-O

De les 78 causes obertes contra alcaldes, se n'han arxivat 62, mentre que 16 encara estan pendents

Actualitzat

La Fiscalia de Girona presenta una querella contra l'alcalde de la Bisbal d'Empordà, Lluís Sais, per desobediència i prevaricació, per haver donat suport al referèndum de l'1 d'octubre. 

La fiscalia demana al jutjat d'Instrucció de la Bisbal que investigui l'alcalde i ara el jutjat haurà de decidir si obre diligències prèvies i cita l'alcalde com a investigat.

Sais, que ha rebut la notificació aquest dimecres, ha asegurat a través de les xarxes socials que té "la consciència molt tranquil·la de no haver comès cap delicte".

 

Sais assegura que està "sorprès" per la decisió perquè "la línia general era l'arxivament", però diu que està "tranquil".

"Estem a l'espera de poder accedir a la documentació que presenti la fiscalia per les acusacions que m'atribueix i quan sigui citat em defensaré amb la seguretat de no haver comès cap dels delictes dels quals m'acusen.

"El meu cas el porta el mateix advocat que ha portat l'alcalde d'Olot i l'escrit de defensa era exactament el mateix, però un ha quedat arxivat i l'altre no."

 

Arxivaments

La decisió de la fiscalia de presentar querella arriba, precisament, poques hores després que hagi arxivat les causes obertes per l'1-O contra els alcaldes de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, el d'Olot, Josep Maria Corominas, i el de Palafrugell, Josep Pi Ferrer i també Albert Piñeira, de Puigcerdà.

En conèixer la notícia de l'arxiu del seu cas l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas ha dit en una piulada a twitter que "escoltar els ciutadans no pot ser mai deliecte".

 

La fiscalia de Girona va obrir diligències d'investigació i va citar a declarar 6 alcaldes per donar suport a l'1-O. D'aquests, s'han arxivat els casos dels 4 alcaldes citats. Ara s'afegeix la querella contra Lluís Sais, de la Bisbal d'Empordà. Queda també pendent la denúncia contra l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que actualment és aforada perquè és diputada al Parlament.

 

Arxivats 62 de 78 casos

La Fiscalia ha arxivat un total de 62 de les 78 causes que va obrir des del setembre del 2017 a alcaldes catalans per la seva participació amb l'1-O. D'aquests, 16 causes més encara estan pendents, ha informat aquest dijous l'AMI en un comunicat.

 


Segons les dades de l'associació, de les 16 causes que segueixen obertes, 10 han estat remeses a jutjats d'instrucció catalans perquè continuïn la investigació i 6 estan pendents de resoldre's.

La causa dels 10 alcaldes o exalcaldes que s'han judicialitzat són el de Sabadell, Maties Serracant, Argentona, Eudald Calvo, Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà, Dosrius, Marc Bosch de Doria, l'exalcaldessa de Figueres Marta Felip, Roses, Montserrat Mindan,  Reus, Carles Pellicer, Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, d'Alcarràs, Miquel Serra i, ara, la Bisbal de l'Empordà, Lluís Sais.

Els alcaldes que estan pendents de resposta sobre el seu procediment són l'ex-primer edil de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, actualment inhabilitada, l'exalcalde de Premià de Mar, Miquel Buch -actual conseller d'Interior-, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, el de Capellades, Aleix Auber, i el d'Agramunt, Bernat Solé.

A banda dels de Girona, fa unes setmanes es van arxivar la majoria de causes contra alcaldes de la circunscripció judicial de Lleida, i fa pocs dies s'han resolt els de la comarca del Baix Llobregat, segons l'AMI.

Aquestes diligències, de caràcter preprocesal, parteixen de l'ordre del 13 de setembre del 2017 del llavors fiscal general de l'Estat, el difunt José Manuel Maza, als fiscals caps de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona perquè investiguessin una llista de 712 alcaldes catalans que se sospitaven que col·laboraven en la preparació del referèndum de l'1-O.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàJudicial
Anar al contingut