Madrid

La Fiscalia demana investigar per fals testimoni el responsable de Difusió del govern

Jaume Mestre ha negat haver encarregat la campanya del referèndum a la CCMA

Josep Maria CampsActualitzat

El primer testimoni a declarar aquest dimecres al judici del procés al Tribunal Suprem ha estat Jaume Mestre, que des del febrer del 2016 és el responsable de Difusió Institucional de la Generalitat, dins del Departament de la Presidència.


Les campanyes institucionals del referèndum

Buscant provar que hi ha hagut malversació de fons públics en la preparació i organització del referèndum de l'1 d'octubre, el fiscal Jaime Moreno li ha preguntat per les campanyes institucionals que va fer la Generalitat el 2017.

Mestre ha declarat que la campanya anomenada "Civisme" es va encarregar a finals d'agost, i al final va quedar deserta, després que les dues empreses que se n'havien de fer càrrec, Carat i Focus, hi renunciessin.

 

El fiscal Jaime Moreno, aquest dimecres interrogant Jaume Mestre al Tribunal Suprem

 

"L'anunci de les vies de tren"


Moreno li ha preguntat per l'"anunci de les vies de tren" sobre el referèndum que es va emetre a diversos mitjans catalans, però Mestre ha dit que ell no va tenir res a veure en la seva contractació.

El fiscal, en concret, li ha preguntat per l'emissió d'aquell anunci pels mitjans de la CCMA, entre ells, TV3, i el testimoni s'ha limitat a dir que el va veure per televisió.

Moreno li ha dit que la màxima responsable de la CCMA de llavors, Núria Llorach, va assenyalar-lo a ell durant la instrucció com la persona que li havia fet l'encàrrec, però Mestre ho ha negat:

Jaime Moreno: "No és cert que vostè va acudir personalment a tractar amb Núria Llorach, presidenta de la CCMA, perquè es publiqués aquest anunci?"

Jaume Mestre: "No."

Jaime Moreno: "Sap que Núria Llorach ha declarat davant Pablo Llarena, el jutge instructor d'aquesta causa, que va ser vostè qui li va fer l'encàrrec?"

Jaume Mestre: "No."


Moreno ha insistit i li ha preguntat si aquesta campanya l'havia pagat la Generalitat o no, però Mestre ha reiterat, amb respostes evasives, que ell no ho sabia ni hi havia tingut res a veure.

Núria Llorach també havia de comparèixer com a testimoni en aquest judici al Tribunal Suprem, però es va acollir al dret de no declarar, perquè està sent investigada pels mateixos fets al jutjat 13 de Barcelona.

 

Marchena: "El fals testimoni no consisteix simplement a no dir la veritat"


En aquest punt, el president del tribunal, Manuel Marchena, li ha dit a Mestre que podia estar "incorrent en responsabilitat penal":

"Senyor Mestre, en el Codi Penal el delicte de fals testimoni no consisteix simplement a no dir la veritat. Li llegeixo el que estableix l'article 460 del CP. Diu: "Quan el testimoni, sense faltar substancialment a la veritat, l'alteri amb reticències, inexactituds o silenciant fets rellevants que li fossin reconeguts, incorrerà en responsabilitat penal "."

"El tribunal no ha valorat el seu testimoni, no té encara possibilitat de valorar el seu testimoni, perquè el seu testimoni cal connectar-lo a altres fonts de prova per arribar a una conclusió sobre si vostè està o no dient la veritat, però és evident que hi ha algunes preguntes que vostè està eludint."

Després de les queixes d'alguns advocats de la defensa per com estava portant l'interrogatori el fiscal, aquest ha repreguntat si les campanyes que va emetre la CCMA es van pagar o no, i Mestre ha continuat dient que no ho sabia.


El fiscal demana que s'investigui Mestre per fals testimoni

En aquest punt, Moreno ha acabat el seu interrogatori demanant al tribunal que posi en marxa un procediment per investigar Mestre per fals testimoni, però Marchena li ha dit que per a això caldrà esperar a la sentència:

Jaime Moreno: "No formularé més preguntes, però abans que la sala dedueixi testimoni de particulars per delicte de fals testimoni al jutjat de guàrdia."

Manuel Marchena: "La sala ha fet la advertència i, evidentment, la decisió material de deduir testimoni sobre la veracitat o no de la declaració l'ha de prendre en sentència a la vista del contrast entre altres declaracions i d'altres documents, de tot el que són altres fonts de prova. I si es conclou llavors que ha dit alguna cosa contrària al seu deure de dir veritat, es podrà deduir testimoni davant el jutjat de guàrdia. No podem anticipar una valoració probatòria perquè no sabem, més enllà de les inexactituds o de les preguntes amb respostes evasives, no sabem exactament si ha dit o no la veritat."

A requeriment de l'advocat Andreu Van den Eynde, Marchena ha assegurat que el testimoni de Mestre al Tribunal Suprem no es podrà utilitzar contra ell en un procediment penal.

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut