Salut ho té "tot a punt" per vacunar 500.000 persones a la setmana si té prou dosis
Una infermera prepara una dosi de vacuna de Pfizer/BioNTech al CAP d'Horta

Salut ho té "tot a punt" per vacunar 500.000 persones a la setmana si té prou dosis

La Generalitat afirma que l'objectiu d'arribar al 70% de la població general vacunada és "ambiciós" però diu que està preparada per assolir-lo

Irene Vaqué ReigActualitzat

Fira de Barcelona, el Pavelló Onze de Setembre de Lleida o el Palau Firal de Girona són alguns dels sis grans espais de Catalunya on es vacunarà la població general, a més de tots els centres d'assistència primària i d'altres espais intermedis com pavellons o fires. Si calgués, també s'habilitarien llocs com el Camp Nou.

El pla de vacunació general contra la Covid domençarà després de Setmana Santa, segons l'estratègia que ha presentat el govern.

Estan cridats a vacunar-se tots els majors de 15 anys. L'objectiu és tenir un 30% de la població immunitzada al juny i un 70% a finals d'estiu, sempre que arribin les dosis amb les quals s'han fet els càlculs. És "ambiciós", ha admès la Generalitat, que afegeix que estan "preparats" per fer-ho.

"El que cal ara són les vacunes", ha remarcat el vicepresident en funcions amb funcions de president, Pere Aragonès, que ha instat "l'Estat i la UE a resoldre amb la màxima celeritat els problemes amb la indústria farmacèutica". 

 

500 punts de vacunació i 10.000 professionals

Aragonès ha explicat que el sistema sanitari català està preparat per vacunar, de forma ordinària, 200.000 persones a la setmana, com passa amb la campanya de la grip.

En les pròximes setmanes, quan arribin les vacunes promeses, es podrà arribar a 500.000 per setmana. Per aconseguir-ho s'habilitaran 500 espais gestionats per l'atenció primària.

La majoria seran els mateixos CAP i espais annexes, però també hi ha 46 punts addicionals intermitjos i 6 grans espais. El més gran, el pavelló 4 de Fira de Barcelona, a la plaça d'Espanya, on es podran arribar a vacunar 20.000 persones al dia. 

Anteriorment, la Generalitat confiava poder posar 150.000 dosis diàries, unes 900.000 setmanals, unes xifres que les previsions actuals situen per sota. "Això no és el que estan fent arribar com a compromís per aquests propers mesos, sinó com a màxim la meitat, unes 450.000 dosis a la setmana", ha explicat la consellera Vergés. 

A més, hi ha 10.000 professionals disposats a vacunar la gent, 9.000 dels han sortit de la crida als sanitaris, tant d'infermeria com medicina, professionals jubilats o estudiants d'últims cursos i altres especialistes, com odontòlegs. 
 

El maig es preveu acabar la vacunació dels majors de 80 anys

Salut ho té 'tot a punt' per vacunar 500.000 persones a la setmana si té prou dosis
Vacunació del cotxe estant a Sant Feliu Sasserra, al Bages (ACN/Estefania EScolà )

 

El detalls del pla de vacunació s'han fet públics quan encara hi ha pendents de rebre la dosi moltes persones de més de 80 anys que no viuen en residències. Actualment, segons les dades de la Generalitat, només s'ha vacunat un 30% d'aquestes persones, unes 118.000. 

La consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, ha comentat que amb aquest col·lectiu la feina s'allargarà fins a mitjans de maig

"Cap a mitjans de maig, amb les vacunes de Pfizer que tindrem a disposició, aquesta franja podria estar acabada i podríem passar a la franja d'edat per sota d'aquesta, que és la de 70 a 79 anys." 

 

A hores d'ara, les vacunes per als majors de 80 anys es destinen a segones dosis. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que amb Pfizer-BioNTech tenen compromeses 120.000 dosis per la setmana que ve, que ja serien per a primeres dosis, i 195.000 per la setmana del 5 d'abril.

Com ja se sap, tota l'estratègia depèn del fet que arribin més vacunes o no. "Fa 11 o 12 setmanes que vacunem i cada setmana hi ha hagut un entrebanc. No podem fer moltes previsions, és la pura realitat", ha admès Argimon. 

Sobre les vacunacions en plena Setmana Santa, ha afirmat que s'intensificaran durant els quatre dies laborables. "El dia 29 rebrem les dosis, les repartirem de nit per poder tenir un treball intens els tres dia laborals i, si és necessari, vacunarem divendres i, si cal, dissabte". 

 


Aquest dimecres es reprèn AstraZeneca

El govern confia que la reintroducció d'AstraZeneca a partir d'aquest dimecres, després de 9 dies d'aturada, i el fet que es pugui administrar a persones de fins a 65 anys permetrà accelerar el pla.

Per a la campanya amb aquesta vacuna ja s'han enviat 240.000 missatges a persones d'entre 60 i 65 anys.

 

Es començarà amb els treballadors essencials de 60 a 65 anys i se seguirà amb la població general d'aquesta franja d'edat. La vacunació arrencarà amb les 127.000 dosis d'Astrazeneca guardades a la nevera.

A més, Salut seguirà insistint a poder vacunar amb l'injectable d'aquesta farmacèutica sense límit d'edat, com ha destacat Argimon: 

"És una campanya d'unes dificultats logístiques molt importants. De la pròpia estratègia europea i perquè ens podem pals a les rodes. Espanya ens ha posat pals a les rodes en aquest sentit. No és una crítica política. Era l'únic país amb un topall de 55 i ara, de 65, anem empatats amb Polònia. La resta estan sense límit d'edat o, com a molt, a 75."


S'espera que el lot de 670.000 dosis de Pfizer que va arribar aquest dilluns a Espanya també ajudi a reactivar el procés, alentit els darrers dies. Ara mateix, a Catalunya, un 4,5% de catalans han rebut les dues dosis i un 8,7%, només la primera.

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut