Fiódor, el primer humanoide rus que viatja a l'espai, no arriba al seu destí

Un robot amb forma humana és l'únic tripulant de la nau Soiuz, que ha sortit cap a l'Estació Espacial Internacional però no hi ha pogut arribar

Actualitzat

L'androide rus Fiódor va començar dijous el viatge espacial com a únic tripulant de la nau Soiuz MS-14. Aquest dissabte s'havia d'acoblar a l'Estació Espacial Internacional (EEI), on el robot havia de passar dues setmanes, però no ha pogut ser. La nau russa Soiuz no ha aconseguit acoblar-se a l'Estació Espacial Internacional, com preveia la missió.

L'operació havia d'haver-se dut a terme aquesta matinada de forma automàtica, però una errada tècnica en el sistema ha obligat a suspendre l'aproximació, i allunyar la nau per motius de seguretat. L'agència espacial russa ha assegurat que l'Estació Espacial Internacional no corre cap risc i que intentaran novament l'acoblament els pròxims dies.


Un androide pilot

Amb el nom oficial de FEDOR, per les seves sigles en anglès (Final Experimental Demonstration Object Research), la similitud amb el nom rus ha fet que de seguida se l'hagi batejat com a Fiódor.

Fa 1,80 d'alçada i pesa 160 quilos, la qual cosa ha obligat a reforçar la butaca on anirà instal·lat, calculada per a un pes de 95 quilos. Sap fer operacions senzilles, com connectar cables o utilitzar un tornavís, i ha iniciat el viatge a l'espai des del cosmòdrom que Rússia té al Kazakhstan.

En enlairar-se, ha pronunciat les mateixes paraules que Iuri Gagarin abans de completar una òrbita a la Terra l'any 1961: 

"Som-hi!"

Inicialment, l'androide el va desenvolupar el Ministeri per a Situacions d'Emergència de Rússia per a l'evacuació de persones de zones afectades per ensorraments, incendis o fuites radioactives. Per això va aprendre a pujar i baixar escales, conduir vehicles i fer servir eines.

 

La nau Soiuz MS-14 en enlairar-se des del Kazakhstan (EFE)

 

Prova sobre la utilitat dels androides en vols espacials

Finalment, però, la seva feina anirà enfocada als viatges espacials. Durant el seu viatge, el robot té la missió de transmetre imatges i informar sobre la situació dels sistemes de la nau. Tot plegat per comprovar si els androides poden ser útils en els vols espacials.   

Un cop a l'EEI, practicarà les seves habilitats en una gravetat molt baixa. Els científics volen pilotar-lo des de la Terra i encomanar-li tasques perilloses, com ara passejades espacials.

A l'Estació Espacial Internacional, Fiódor treballarà colze a colze amb un astronauta rus que hi és des de fa un mes i que està esperant la seva arribada.

De tota manera, Fiódor no és el primer robot que viatja a l'espai. L'any 2011, la NASA va enviar a l'espai el robot Robonaut 2, conegut com a R2, amb la missió d'ajudar a fer les tasques de manteniment de l'Estació Espacial.

 

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut