Un consum baix d'alcohol també pot ser perjudicial (Pexels)
Un consum baix d'alcohol també pot ser perjudicial (Pexels)

Fins i tot el consum baix d'alcohol durant l'embaràs perjudica el cervell dels nadons

Xavier DuranActualitzat

Les dones que prenen alcohol durant l'embaràs, fins i tot en petites quantitats, poden tenir fills amb un nivell intel·lectual inferior. És una de les conclusions d'un estudi fet per investigadors alemanys i publicat a la revista "Frontiers in Behavioural Neuroscience".

L'exposició del fetus a l'alcohol provoca diversos efectes nocius. Entre altres, pot tenir conseqüències negatives per al desenvolupament cognitiu i de comportament. És el que es coneix com a trastorn de l'espectre alcohòlic fetal, amb seqüeles que poden ser lleus però també molt greus. L'estudi ara publicat demostra que fins i tot un consum baix o moderat pot tenir conseqüències.

Vídeo relacionat: La meitat dels nens adoptats des de Rússia i Ucraïna tenen alcoholisme fetal

L'equip encapçalat per Stefan Frey, de l'Hospital Universitari d'Erlangen, va voler evitar que la reticència d'algunes mares a reconèixer que havien consumit alcohol alterés els resultats. Per això, van recórrer a l'anàlisi del meconi, els primers excrements que expulsa el nadó. Van mesurar-hi la quantitat d'una substància anomenada etil glucurònid, que es genera en el fetge quan es degrada l'alcohol. Si el consum es produeix durant l'embaràs, passa a la sang de la mare i d'aquí al fetus.

Els investigadors van mesurar els nivells de la substància en les primeres 24 hores de vida. Sis anys després, es van mesurar el quocient intel·lectual (QI) i altres paràmetres, com la capacitat d'atenció. Els fills de mares que havien consumit almenys dues begudes alcohòliques durant l'embaràs assolien, de mitjana, quatre punts menys en el test de QI.

Els resultats es van ajustar tenint en compte l'edat i l'estatus socioeconòmic, per evitar biaixos.

En un estudi publicat a la mateixa revista al novembre,  un equip nord-americà assenyalava que fins i tot dosis baixes d'alcohol durant l'embaràs podien provocar en la descendència problemes d'ansietat que persistien fins a l'edat adulta.

Consum segur, consum zero

Però els autors de l'estudi que s'acaba de publicar no s'han limitat a establir aquesta correlació, sinó que han volgut confirmar que el consum d'alcohol és la causa de la disminució del QI i esbrinar quin mecanisme pot provocar-ho. I van descobrir que els fills de mares que havien consumit alcohol tenien alteracions en l'activitat de 193 gens relacionats amb el desenvolupament del cervell i del sistema nerviós central en general. Fins i tot els nivells baixos d'etil glucurònid tenien conseqüències en alguns gens. Això fa concloure que l'únic nivell segur de consum d'alcohol és zero, no consumir-ne gens. En dones, es considera que un màxim de set begudes a la setmana és un consum moderat.

Precisament un estudi publicat aquest agost a "The Lancet" arriba a la mateixa conclusió, però analitzant l'impacte general del consum d'alcohol en la salut. Assenyala que l'any 2016 van morir 2,8 milions de persones al món per problemes de salut associats al consum d'alcohol i que els efectes perjudicials de l'alcohol sobre la salut es produeixen a partir de dosis mínimes.

Malgrat aquests efectes sobre el desenvolupament fetal, moltes dones embarassades segueixen consumint begudes alcohòliques. Un estudi encapçalat per Linda M. O'Keeffe, de l'Hospital Maternal de la Universitat de Cork (Irlanda), publicat el 2015 a "British Medical Journal Open", mostrava el percentatge de dones embarassades que prenen alcohol a Irlanda, el Regne Unit, Austràlia i Nova Zelanda. Els percentatges oscil·laven entre el 20 i el 80%. Les dones fumadores tenien més risc de prendre alcohol durant l'embaràs.

 

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut