Sala de control d'un dels centres on es fa el "gaokao" a Xian, a la província de Shaanxi (Reuters)
Sala de control d'un dels centres on es fa el "gaokao" a Xian, a la província de Shaanxi (Reuters)

Fins a set anys de presó per copiar en la selectivitat a la Xina

Gairebé 10 milions d'estudiants fan aquests dies el "gaokao", l'examen que determinarà el seu futur acadèmic i professional

RedaccióActualitzat

Gairebé deu milions d'estudiants s'enfronten, aquest dijous i divendres, a un examen crucial en la seva vida: el "gaokao".

El "gaokao" és l'equivalent xinès a la selectivitat, l'examen que dona accés a la universitat. Però significa molt més, perquè determina el futur acadèmic i, per extensió, professional dels joves que s'hi presenten.

Superar el "gaokao" amb bona nota dona accés a les universitats més prestigioses del país i obre les portes a un millor futur professional. Alguns centres universitaris arriben a triar un estudiant entre 50.000. La competència és ferotge.

 

Es calcula que un de cada quatre estudiants no obtindrà la nota necessària per poder accedir a cap universitat, i haurà de llaurar-se un futur per vies alternatives.

El "gaokao", de fet, és la culminació de 12 anys d'estudi en l'estricte sistema educatiu xinès, molt marcat per la competitivitat. A més, sobretot per als fills de les famílies de les regions rurals del país, passar el "gaokao" és una bona manera de poder pujar a l'"ascensor social".

En aquest sentit, diverses veus fa temps que denuncien que el sistema afavoreix els estudiants urbans i d'entorns més afavorits.

 

La convocatòria d'aquest 2018 del "gaokao" és la més multitudinària dels últims anys: s'hi presenten 9,75 milions d'estudiants. A més, també mobilitza milions de familiars i professors, que acompanyen els nois i noies fins a la porta del centre on s'examinen.

Algunes famílies, fins i tot, reserven una habitació d'hotel a prop, perquè els seus fills no hagin de matinar tant. I els hotels fan ofertes pensades per a ells, com begudes energètiques que els haurien d'ajudar a fer l'examen.

La celebració del "gaokao" és tot un esdeveniment que paralitza parcialment el país: les autoritats han dictat normes per afavorir la mobilitat dels estudiants que s'han d'examinar.

 

Alhora, el Ministeri d'Educació ha ordenat restringir el trànsit al voltant dels llocs on es fa l'examen, per assegurar un entorn lliure de sorolls i no causar cap molèstia als estudiants que els afecti la concentració necessària per fer la prova. També parla de fer prevenció sanitària i de cops de calor.

Els adolescents que aquest any s'enfronten al "gaokao" són els anomenats "millennials", els que van néixer l'any 2000 i els primers nascuts ja aquest segle XXI.

Lluita sense treva contra el frau

Un aspecte que preocupa de manera creixent les autoritats xineses és el frau en el "gaokao".

Un exemple n'és el fet que, des de l'any 2015, copiar en aquest examen crucial està tipificat com un delicte en el Codi Penal, i pot ser castigat amb una pena de fins a set anys de presó. De moment no es coneix cap condemna per aquest motiu.

 

Els controls de seguretat per accedir a les sales on es fan les proves són cada vegada més estrictes, amb detectors de metalls i comprovacions de les empremtes dactilars.

L'any passat alguns centres van utilitzar per primera vegada controls d'accés amb reconeixement facial i drons per millorar la vigilància. També són comuns els inhibidors de freqüència per evitar cap transmissió de dades sobre les proves.

A més, des del febrer, les autoritats han detingut mig miler de persones arreu del país, pertanyents a un centenar de bandes, i s'han decomissat fins a 100.000 jocs d'equipament electrònic inalàmbric. Es calcula que el diner generat pel frau en el "gaokao" pot arribar a desenes de milions d'euros.

 

Les màfies ofereixen, sobretot, dispositius electrònics per poder copiar, sovint camuflats en estris comuns com gomes d'esborrar o amagats en peces de roba que ja els incorporen.

En alguns casos, fins i tot, els grups criminals ofereixen la substitució de l'examinand per una altra persona que passa l'examen en el seu lloc.

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut