Fins a 200 persones malviuen en una nau de Badalona que ara l'Ajuntament vol enderrocar

El govern municipal del popular Xavier García Albiol vol enderrocar l'antic institut B9 sense donar-los cap alternativa, mentre que les entitats socials exigeixen una solució definitiva

RedaccióActualitzat

Enmig de les negociacions entre autonomies per acordar el repartiment de menors no acompanyats, a Badalona torna a aflorar el debat sobre com es facilita la integració als migrants un cop arriben aquí.

El govern municipal del popular Xavier García Albiol vol enderrocar un edifici ocupat de la ciutat que fins fa uns anys havia acollit un institut. L'immoble és de propietat municipal i la Guàrdia Urbana de Badalona ha fet el primer avís per desallotjar les 200 persones que hi malviuen.

Tot i la seva situació de precarietat extrema, el consistori no es planteja oferir-los cap allotjament alternatiu i les entitats socials, en canvi, reclamen per a ells una alternativa definitiva.

Alguns venen d'una altra nau que es va incendiar fa quatre anys i on van morir cinc persones, i també n'hi ha que van arribar des de les Canàries i que els van portar en avió. És el cas d'Ousmane Pouye, de 22 anys i originari del Senegal.

"Quan vaig venir em pensava que tindria feina, però no m'hauria pensat mai que em trobaria empenyent un carro per la ferralla. Em fa mal al cor."


L'estiu passat van entrar a viure una vintena de persones en aquest antic institut del barri del Remei, però ara n'hi ha gairebé 200, la majoria subsaharianes. Cadascú s'ha fet la seva barraca de manera molt precària. També hi ha un hort i, fins i tot, una mena de menjador social.

Els migrants han construït barraques dins el recinte de l'antic institut i també hi tenen un hort (3Cat)

De nau en nau, sense alternativa

Moltes d'aquestes persones fa anys que malviuen de nau en nau i no troben la manera de sortir d'aquest bucle. Ibou Sane va viure a la que es va incendiar al barri del Gorg i, després, en una altra que va ser desallotjada. Ara denuncia els problemes per trobar un habitatge.

"Tu truques a la immobiliària i, només de sentir la teva veu d'africà, et diuen que no, que no hi ha lloc. Tinc una filla, he plantat el meu arbre aquí. No puc anar-me'n i deixar-la aquí."


Com en altres naus on han estat, ara l'amenaça del desallotjament torna a perseguir aquestes persones vulnerables. Dues advocades que hi col·laboren de forma voluntària van presentar un recurs per aturar el desnonament.

El jutjat contenciós el va desestimar, però els representants legals dels ocupes hi poden presentar un recurs d'apel·lació. Una de les lletrades, Marta Llonch, ha explicat que reclamen que se'ls garanteixi el dret a una vida digna.

"El que argumentem és que les persones tenen dret a l'habitatge i a la vida digna. La jutgessa sí que ha destacat que s'ha de donar una alternativa residencial, i això creiem que és significatiu."

Moltes de les persones que ocupen l'antic institut de Badalona fa anys que malviuen en aquestes condicions (3Cat)

Hi ha persones que fa anys que es troben en aquesta situació. Younouss Drame va arribar a Catalunya el 2006 i reconeix que no coneix cap altra vida que aquesta. Després de tants anys, no té ni papers, però la seva família del Senegal es pensa que les coses li van bé.

"La majoria de nosaltres ocultem aquest patiment que tenim aquí perquè no els volem fer patir més."

L'Ajuntament de Badalona vol enderrocar de forma imminent l'antic institut B9 que ara ocupen uns 200 migrants (3Cat)

L'Ajuntament s'enroca i les entitats socials exigeixen alternatives

El consistori vol desocupar l'espai de forma imminent i enderrocar l'edifici perquè assegura que molts dels que l'ocupen són persones conflictives. La quarta tinenta d'alcaldia, Rosa del Amo, ha explicat a TV3 que l'Ajuntament no posarà recursos al seu servei.

"Volem que els veïns descansin en pau perquè el que hi ha allà són moltes persones, la majoria conflictives, que generen molts problemes de convivència. El que no farem mai des de l'Ajuntament, ni amb ells ni amb cap altre ocupa, és posar recursos al seu servei."


La voluntat de l'Ajuntament és construir-hi una nova comissaria de la Guàrdia Urbana. La decisió del consistori, però, no ha agradat a entitats socials com la Plataforma Badalona Acull. Un dels seus membres, Carles Sagués, ha criticat que l'Ajuntament només es limiti a dir que vol desallotjar i enderrocar la nau.

"Això s'ha d'afrontar d'alguna manera més seriosa. (...) I les persones? Les persones no desapareixen, segueixen tenint necessitats", ha denunciat.

D'altra banda, aquest dimecres al matí la Guàrdia Urbana de Badalona i els Mossos d'Esquadra han desallotjat una nau situada al carrer de la Indústria que, segons el consistori, estava ocupada "de manera il·legal per ocupes conflictius".

 

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut