Fins a 15 quilòmetres de cues entre Berga i Cercs per la protesta pels Jocs Olímpics

Actualitzat

ACN Berga - Unes 200 persones han tallat, aquest diumenge a la tarda, la C-16 al seu pas per Berga per exigir al Govern que s'inclogui el Berguedà en la consulta vinculant per decidir si volen uns Jocs Olímpics d'Hivern l'any 2030. A conseqüència del tall, la via ha registrat fins a 15 quilòmetres de cues, entre la capital berguedana i el municipi de Cercs. Els Mossos han redirigit el trànsit per l'interior de la ciutat, fet que també ha generat col·lapses. El tall arriba deu dies després que el Govern anunciés que la consulta, vinculant, es faria exclusivament entre els veïns de la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el Jussà, l'Alt Urgell i la Cerdanya.

(Aquesta notícia amplia la informació i incorpora les retencions que ha causat la protesta)

Els manifestants s'han concentrat a la plaça Gernika de Berga i s'han desplaçat fins a la C-16, sorprenent els conductors que s'han trobat, de cop, la via tallada en un tram que habitualment ja registra retencions cada diumenge.

Han baixat caminant, en sentit Manresa, fins a la sortida de Cal Rosal, a uns dos quilòmetres de distància.Segons el Servei Català de Trànsit, la C-16 ha arribat a registrar fins a 15 quilòmetres de cues, entre la capital del Berguedà i Cercs. Per evitar més retencions, els Mossos han desviat el trànsit per l'interior de la ciutat, fet que ha generat col·lapses en alguns carrers.

"Exigim que se'ns tingui en compte"

Bernat Lavaquiol, portaveu d'StopJJOO, ha celebrat l'èxit de la protesta a Berga. Ha anunciat que n'hi haurà més si el Govern no rectifica i fa marxa enrere i inclou el Berguedà, el Ripollès i el Solsonès en la consulta. "El Govern ens pretenia silenciar perquè som les comarques més critiques amb els jocs", ha denunciat davant dels mitjans de comunicació, tot assegurant que "el que vol és que es validi la proposta i tenir carta blanca". El portaveu també ha exigit a l'executiu que "deixi de fer el ridícul" i retiri la candidatura.

Per la seva part, Anna Querol, membre del Grup de Defensa de la Natura del Berguedà, també ha denunciat la "desinformació" que hi ha darrere del projecte. A banda de criticar que no s'hagi tingut en compte a les comarques del Prepirineu, ha qualificat "d'inútil" fer una votació "quan no s'ha explicat que es vol fer".

Una consulta alternativa

El tall ha comptat amb la participació de Berga, Ivan Sànchez, i de la diputada de la CUP, Dolors Sabater. Sànchez ha instat al Govern "a reflexionar" i ha reiterat que, si no se'ls té en compte, plantejaran una consulta extraoficial entre els veïns de la capital del Berguedà. A més ha avançat que hi ha intenció de fer un consell d'alcaldes del Berguedà extraordinari "perquè tots els municipis de la comarca puguin dir la seva".

El batlle ha lamentat també la "manca d'informació" que tenen del projecte. Pel que fa a l'impuls que podria comportar pel Berguedà que es fessin els jocs a Catalunya, però, ha volgut subratllar que "no caldrien uns jocs perquè les infraestructures de la comarca millorin".

L'Ajuntament de Berga no és l'únic que s'ha mostrat molest amb la decisió de l'executiu de limitar la votació a la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el Jussà, l'Alt Urgell i la Cerdanya. Aquesta setmana des del Consell Comarcal del Solsonès han assegurat que tampoc descarten plantejar una consulta extraoficial. En el cas del Ripollès, on aquest vespre s'ha fet tambe un tall de protesta, el president comarcal, Joaquim Colomer, ha reclamat poder veure l'avantprojecte sobre els jocs abans de votar.

Anar al contingut