L'exèrcit de Finlàndia en unes maniobres a Kankaanpaa
L'exèrcit de Finlàndia en unes maniobres a Kankaanpää (Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

Finlàndia demana l'ingrés a l'OTAN malgrat els avisos de Rússia

En la cimera de l'OTAN, els ministres d'Exteriors analitzen com es pot fer aquesta adhesió de manera ràpida i segura

RedaccióActualitzat

El govern finlandès ha aprovat aquest diumenge al migdia la sol·licitud d'ingrés de Finlàndia a l'OTAN. Aquesta decisió trenca l'estatus de neutralitat que aquest país ha mantingut durant dècades. Rússia ja va avisar divendres que prendria mesures si Finlàndia feia el pas.

La primera ministra, Sanna Marin, i el president, Sauli Niinistö, han comunicat en una roda de premsa conjunta que han aprovat la sol·licitud d'ingrés.

Ara li toca al Parlament finlandès ratificar la proposta, i això serà durant la setmana vinent. Es preveu que sigui un tràmit, ja que hi ha un gran consens entre els partits polítics sobre la integració al tractat atlàntic.

Totes les formacions amb representació parlamentària s'han mostrat favorables a l'ingrés, a excepció de la minoritària Aliança d'Esquerres, que encara no s'ha pronunciat.

El president de Finlàndia, Sauli Niinistö
El president de Finlàndia, Sauli Niinistö (Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

El president Niinistö ha qualificat el dia d'històric i ha definit el procés d'integració a l'OTAN com "una prova del poder de la democràcia".

"S'obre una nova era. Neix una Finlàndia protegida com a part d'una regió nòrdica estable, forta i conscient de les seves responsabilitats."


Un pas històric

La decisió suposa un gir de 180 graus en la tradicional política exterior del país nòrdic. Posa fi a gairebé vuit dècades de no alineament militar.

Finlàndia atribueix aquest canvi radical al nou entorn de seguretat europeu, sorgit arran de la invasió russa d'Ucraïna, i a les amenaces reiterades de Moscou per intentar frenar l'ampliació de l'OTAN cap a les seves fronteres.

L'escull de Turquia

Un cop aprovada la petició d'adhesió, correspondrà als 30 països membres de l'OTAN decidir si accepten per unanimitat l'ingrés de Finlàndia.

En la cimera de l'Aliança Atlàntica que es fa a Berlín, els ministres d'Exteriors analitzen com es pot fer aquesta adhesió de manera ràpida i segura.

Un punt clau serà convèncer Turquia, que retreu que Finlàndia i Suècia acullin membres del PKK, considerats terroristes per Ankara. El president finlandès assegura que està disposat a reunir-se amb el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, per parlar de l'ingrés al pacte atlàntic.


Suècia, el següent pas?

Després de Finlàndia s'espera que sigui Suècia qui demani l'ingrés, malgrat que encara ho està debatent.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaOTAN
Anar al contingut