L'advocat Xavier Melero s'ha queixat durant l'interrogatori a Corominas, que també és client seu
L'advocat Xavier Melero s'ha queixat durant l'interrogatori a Corominas, que també és client seu
Madrid

Final sobtat de l'interrogatori a Corominas al Suprem per l'avís de Melero

L'advocat de Forn i Borràs, que també representa Corominas, ha advertit que el fiscal no li feia preguntes com a testimoni sinó que qüestionava la seva actuació com a membre de la mesa del Parlament

Irene VaquéActualitzat

Feia poc més de deu minuts que el fiscal del Suprem Javier Zaragoza havia començat l'interrogatori a Lluís Corominas, ex-vicepresident primer del Parlament. I les preguntes han acabat de forma sobtada.

Ha estat per l'avís que ha fet Xavier Melero, que no només és l'advocat que representa els exconsellers Joaquim Forn i Meritxell Borràs en el judici del procés, sinó també el de Corominas, que està processat per desobediència en una causa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Melero ha intervingut per advertir que l'interrogatori del fiscal qüestionava el paper del seu client com a membre de la mesa, i no el de Forcadell:

"Parlo com a defensor del senyor Corominas. Al meu parer, aquest interrogatori depura les possibles responsabilitats del senyor Corominas i no pregunta res de la senyora Forcadell."

Era el moment en què Zaragoza preguntava a Corominas per les advertències que havia rebut del Tribunal Constitucional. Aquesta és la seqüència dels fets:

 

Els recordatoris de Marchena

Com és preceptiu, el jutge Manuel Marchena ja havia recordat a Corominas en entrar a la sala que, com a processat en una altra causa, es podia acollir el dret a no declarar o a no respondre a totes les preguntes, però l'exmembre de la mesa havia accedit a contestar.

Lluís Corominas ha contestat la defensora de Forcadell, Olga Arderiu, i una part de les preguntes del fiscal


Després de l'avís de Melero, Marchena li ha tornat a preguntar si volia continuar contestant. Davant la predisposició de Corominas, que ha dit que si veia que alguna era inconvenient, diria que no, el jutge li ha fet notar que "el seu lletrat li ha dit que són inconvenients algunes de les preguntes".

Melero, que estava assegut a l'estrada de les defenses, ha insistit que la Fiscalia se centrava "en el paper del testimoni i no en el de Forcadell". Finalment, Marchena ha ordenat un recés de 20 minuts -ja era l'hora en què sol aturar les sessions de tarda-. I a la tornada, Corominas ha comunicat que no continuaria responent.

Els fiscals insisteixen en les advertències del TC i els precedents d'inadmissió

Després de Corominas ha estat el torn de l'ex-secretària primera de la mesa Anna Simó, processada també per desobediència al TSJC. En aquest cas, l'interrogatori s'ha desenvolupat sense cap alteració.

Anna Simó ha contestat la defensa de Forcadell, la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat amb el seu advocat al costat


Tant Corominas com Simó han avalat l'actuació de Forcadell com a presidenta del Parlament i han dit que va ser d'acord amb el reglament de la cambra.

També han manifestat que, a l'hora d'admetre a tràmit iniciatives legislatives, la mesa no en valorava el contingut, sinó els requisits formals.

La Fiscalia ha insistit en dos precedents d'inadmissió a tràmit, del 2009 i el 2009, per qüestions de fons vinculades a l'autodeterminació.

Simó ha contestat que era dues iniciatives legislatives populars, propostes que tenen un recorregut diferent de les iniciatives dels diputats. Corominas no recordava la del 2010 i ha conclòs que era possible que s'admetés "i es reconsiderés" o que coincidís amb un moment en què ell va estar hospitalitzat.

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut