L'ajustadíssima batalla per Barcelona marca el final de campanya per a les eleccions

Primeres espases com Pedro Sánchez i Yolanda Díaz tanquen la campanya a Catalunya per donar impuls als seus candidats

Actualitzat

S'acaba la campanya electoral per a les eleccions municipals del 28M amb un fet molt clar: la victòria a Barcelona sembla ajustadíssima, amb diverses formacions que arriben al final en situació pràcticament d'empat. És per això que en els últims actes hi han participat pesos pesants de la política espanyola, un fet que ha estat criticat pels partits independentistes.

A Barcelona, els candidats han jugat les seves millors cartes per llançar els últims missatges. Pedro Sánchez ha acompanyat Collboni, i Yolanda Díaz ha tornat a escenificar el seu suport a Ada Colau.

Una presència de pesos pesants de la política espanyola que tant Junts com Esquerra han criticat. 


Esquerra demana votar amb el cor

Esquerra ha fet l'acte final a la sala La Paloma, de Barcelona, amb l'objectiu de revalidar la victòria a Barcelona de 2019, però sobretot de governar la ciutat.

Ernest Maragall ha demanat als ciutadans que votin amb el cor per una ciutat que, diu, no ha de ser governada des de Madrid ni des de la Moncloa.

"Avui us demano que guanyem la ciutat per la ciutadania"

ERC assegura que no vol ni una Barcelona callada ni una Barcelona submisa i alerten de "l'espanyolització del PSC" i dels perills de la sociovergència.

Al matí, envoltat dels 40 candidats de la seva llista, Maragall ha fet valdre el seu projecte per a la ciutat i ha afirmat que vol que serveixi per recuperar els anys perduts, diu, amb els governs de Colau i Collboni.


D'altra banda, el candidat ha lamentat que el PSC s'hagi apropiat la figura i l'obra de Pasqual Maragall. El republicà considera que el llegat de l'exalcalde és de la ciutat i del país. També ha carregat contra la visita de Pedro Sánchez per tancar la visita a Catalunya.

"És el poder que pretén substituir la política. L'oferta de determinades forces polítiques a la ciutat de Barcelona ve de l'ostentació de poder."

Com fa 4 anys, Maragall ha repetit la mateixa fórmula. Ha tancat la campanya al carrer des del Mirador de l'Alcalde. Aleshores li va valdre una victòria i ara espera que serveixi per capgirar les enquestes.


Sánchez tanca la campanya pel PSC

Pel que fa al PSC, Jaume Collboni ha rebut el suport de pesos pesants del socialisme com el president espanyol Pedro Sánchez. El PSC i el PSOE han escollit Barcelona per tancar la campanya, amb la presència també de l'expresident José Luís Rodríguez Zapatero.

Donant per superat el procés independentista, tant Sánchez com Salvador Illa han reivindicat el paper dels socialistes per recuperar, diuen, la convivència a Catalunya.

Els socialistes han fet una crida als indecisos. Collboni assegura que és l'hora d'un nou alcalde.

"Ni Trias ni Colau; cal obrir una nova etapa."

Illa ha fet una crida a posar en marxa la Barcelona "que empeny, que lidera i que aixeca Catalunya i Espanya".

Al matí, a Tarragona, el candidat del PSC també ha tingut el suport del president del govern espanyol.


Entre selfies i abraçades, i amb la sala mitjana del Palau de Congressos de Tarragona a vessar, ha entrat Pedro Sánchez acompanyat de Salvador Illa i el candidat a Tarragona, Rubén Viñuales. És la primera vegada que un president del govern espanyol tanca la campanya a Catalunya.

"Uns volen tornar a la Catalunya del 2013, la de les retallades. Altres volen tornar a la del 2017, la de la divisió i la confrontació. Entremig hi ha una immensa majoria de ciutadans i ciutadanes que el que volen és que Espanya i Catalunya avancin en concòrdia amb drets i justícia social."

Sense cap menció ni directa ni indirecta a la polèmica compra de vots al sud d'Espanya, que esquitxa el PSOE, Salvador Illa ha fet valdre la gestió dels socialistes: "Tornarem a posar Catalunya al lloc que es mereix treballant i esforçant-nos".

"Demano el vot útil per tornar a una Catalunya que torni a ser admirada a la resta d'Espanya i Europa."

Sánchez ha tancat la campanya a Catalunya, una plaça clau per revalidar el càrrec a les eleccions generals de finals d'any. Havia d'anar a Lleida, però no hi ha pogut anar per motius logístics. També serà a Barcelona, una altra ciutat que havia estat governada pel PSC i que el partit ara vol recuperar.

Trias tanca la campanya amb el suport de Mas

El candidat de Junt per Barcelona, Xavier Trias, ha tancat una campanya en què només han participat un cop els líders del partit, Jordi Turull i Laura Borràs.

Des dels Jardinets de Gràcia, la candidatura ha fet l'acte més multitudinari fins ara. Trias s'ha erigit en l'únic canvi possible amb tres objectius clars: la seguretat, la neteja i la mobilitat.

Durant l'acte uns manifestants han pujat a la tarima amb pancartes i samarretes en contra de l'ampliació de l'aeroport i de la B-40.

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha anat a donar suport a Xavier Trias. El candidat ha demanat una mobilització àmplia per frenar Colau i Collboni.

Al matí, Xavier Trias ha presentat les mesures per revertir l'emergència en què asseguren que es troba el català a Barcelona. Sobre la cultura, creu que en molts casos se l'ha tractada com una assignatura "maria".


Trias s'ha compromès a fer de Barcelona una capital cultural amb projecció al món donant suport a tots els promotors i artistes, cosa que assegura que no ha fet el govern de Colau. Diu que s'ha donat produccions a "amiguets" i ho qualifica d'"escàndol".

A través d'un vídeo projectat a les parets d'aquest centre d'arts digitals, Trias ha demanat el vot útil per fer possible -diu- el canvi a la ciutat.


Els comuns tornen a comptar amb Yolanda Díaz

L'acte final de campanya de Barcelona en Comú s'ha fet al parc de Sant Martí. Per tercer cop, Ada Colau ha comptat amb el suport de la vicepresidenta espanyola i líder de Sumar, Yolanda Díaz.

Colau ha assegurat que BComú és l'únic partit que té un model clar de societat. Acusa la resta de partits de voler frenar el seu model, però no proposar-ne cap d'alternatiu.

"Necessitem una victòria clara, no n'hi ha prou amb quedar primers per evitar el pacte del retrocés"

Durant el matí, Ada Colau, amb companys de candidatura, ha esgotat la campanya dirigint-se als indecisos. Diu que si alguna cosa queda clara és que diumenge es tria entre dos models.

"Ningú podrà governar sol. Si quedem primers, som la garantia que puguem continuar governant quatre anys més sent jo alcaldessa d'un govern progressista. En canvi, tenim el risc que pugui sortir un govern Trias-Collboni que seria el govern del retrocés."

Colau assegura que les darreres enquestes la fan ser optimista i que confia que els votants donin suport al seu model de ciutat, que qualifica de més verda, humana i sostenibles.

I en la recta final Colau ha rebut el suport de la líder de Podem, Ione Belarra, que no ha vingut, però ha enviat un vídeo.


Ciutadans vol mobilitzar el vot "contra el separatisme"

L'equip d'Anna Grau ha tancat la campanya en un bar musical del carrer Aribau. La candidata ha insistit a demanar un vot de confiança per al partit:

"Ciutadans resisteix i insisteix, pesi a qui pesi. Depén de nosaltres, no ho dubteu ni un segon"

Al matí, Inés Arrimadas ha aprofitat l'últim dia de campanya per donar suport a Grau per primera vegada i s'ha presentat com l'única opció constitucionalista.

"L'únic vot segur que no entrega els municipis i la terra al nacionalisme és Ciutadans de Catalunya. Per això som aquí, on tot va començar."

Carlos Carrizosa s'ha mostrat convençut que Ciutadans obtindrà representació a Barcelona.

Valents disputa el vot no nacionalista

Des de la zona alta de Barcelona, Eva Parera s'ha reivindicat com el vot útil no nacionalista i que trenca, diu, amb la política més clàssica.

Valents ha reiterat la voluntat d'unió de l'espai que anomenen constitucionalista.

"No hi ha major vot útil que aquell que es dona qui defensa el que creus i esperes"

A l'acte, ha tingut el suport de l'exlíder del PP català i fundador de Vox, Aleix Vidal-Quadras, ha carregat contra populars i ciutadans per rivalitzar amb valents i fragmentar l'espai de la dreta.


La CUP tanca amb David Fernández i Anna Gabriel

Des de Berga, la primera capital de comarca on la CUP va aconseguir governar, els exdiputats Anna Gabriel i David Fernàndez han tancat la campanya.

És la primera vegada que tornaven a estar junts en un escenari des de l'exili de Gabriel, el 2018.

Unes 400 persones s'han acostat a la plaça Viladomat per escoltar un discurs on la CUP es ven com l'únic vot nítidament independentista, antifeixista i on busquen tensar, diuen, el país cap a l'esquerra. També han denunciat que prop del 15% de la població no té dret a vot.


El PP crida al vot útil per fer fora a Colau

El PP ha fet en l'últim acte de campanya la darrera crida a aglutinar el vot de dretes. El candidat per Barcelona, Daniel Sirera, ha insistit que el seu és l'únic partit que pot garantir que farà fora Ada Colau.

Sirera ho ha dit en un discurs emocionat al barri de Pedralbes, acompanyat per l'eurodiputada Dolors Montserrat.


Vox tanca campanya a la plaça Artós

A diferència de la resta de partits, Vox ha tancat la campanya amb una trobada amb afiliats i simpatitzants del partit a la plaça Artós, escenari habitual aquests dies i on van celebrar l'acte central amb Santiago Abascal.

Acompanyat pel president de la formació a Barcelona, Joan Garriga, el candidat Gonzalo de Oro ha tornat a parlar d'inseguretat i s'ha mostrat optimista per entrar al consistori per primera vegada.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023PSCERCJuntsEn comúCs
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut