Una pancarta en una protesta del col·lectiu Fridays for Future a Milà (Reuters/Flavio Lo Scalzo)

Filtren les pressions que els països fan a l'ONU per rebaixar els compromisos pel clima

Hi ha tingut accés la BBC deu dies abans de la Cimera del Clima de Glasgow

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Una filtració periodística ha revelat les esmenes que alguns països estan intentant introduir a l'informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), l'organisme internacional dependent de les Nacions Unides encarregat d'avaluar el coneixement científic sobre el canvi climàtic.

La BBC ha publicat aquest dijous part de la filtració, que consisteix en més de 32.000 documents que governs, empreses i institucions han fet arribar als científics responsables de l'informe, que serà de cabdal importància en les negociacions de la cimera de Glasgow.

Serà la segona part del sisè gran informe de l'IPCC, la part dedicada a les mesures necessàries per fer front a la crisi climàtica, i ara existeix en forma d'esborrany.

La primera part, que es va fer pública a l'agost, és la dedicada a actualitzar les dades de l'escalfament planetari i els pronòstics actuals dels científics climàtics.

Segons la BBC, el gruix de documents tenen ànim constructiu i busquen millorar la redacció final, però n'hi ha alguns que intenten suavitzar parts del text que consideren que els perjudiquen.


Petroli i carbó

És el cas dels governs d'alguns països, com l'Aràbia Saudita, Austràlia o l'Índia, que voldrien que no reclamés de manera massa taxativa que cal deixar de fer servir combustibles fòssils al més aviat possible.

En concret, l'Aràbia Saudita, mitjançant un assessor, exigeix que s'eliminin de l'informe frases com "la necessitat d'accions urgents i accelerades de mitigació a totes les escales..."

En el cas d'Austràlia, és un alt funcionari que qüestiona que calgui tancar les centrals elèctriques que cremen carbó, un dels objectius declarats de la COP26 de Glasgow.

I a l'Índia és un membre d'un institut de recerca molt pròxim al govern el que argumenta que aquest país farà servir carbó per produir electricitat en les pròximes dècades.

L'Aràbia Saudita continua sent el principal productor de petroli al món, mentre que Austràlia és un dels principals de carbó, que majoritàriament exporta.

Marxa pel clima a Brussel·les, prèvia a la cimera COP26 de Glasgow (Reuters/Yves Herman)

La captura de carboni

Alguns països que també destaquen en la producció de combustibles fòssils, en canvi, reclamen que es doni més importància a les tecnologies per capturar el carboni de l'atmosfera.

El motiu és que l'esborrany actual afirma que hi ha moltes incerteses sobre el paper que aquestes tecnologies, encara a les beceroles, tindran en el futur.

Noruega, el principal productor de petroli de l'Europa occidental, ho demana, i també l'Opec, l'organització de països productors de petroli.


La carn i les dietes vegetals

Dos importants productors de carn animal, el Brasil i l'Argentina, es queixen que l'esborrany reclami la reducció de consum de carn per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Tots dos països reclamen que no s'hi digui que les dietes vegetals poden ajudar molt, o que s'afirmi que la carn de vedella és un menjar "alt en carboni".

L'energia nuclear

Alguns països de l'est d'Europa, per la seva part, reclamen que s'hi reflecteixi més positivament el paper que pot tenir l'energia nuclear en la descarbonització.

És el cas de la República Txeca, Eslovàquia i Polònia, que es queixen que només se l'esmenti en 1 dels 17 objectius de desenvolupament sostenible.

Uns quants documents, curiosament, exigeixen que s'elimini de l'informe les referències a les pressions exercides per "protegir els models de negoci extractius i evitar l'acció política".

És el cas de l'Opec, i també d'Austràlia, que reclama que s'elimini una anàlisi sobre l'acció dels lobbies en aquest país i als EUA per frenar les respostes al canvi climàtic.

Els lobbies i l'IPCC

Consultat per la BBC, responsables de l'IPCC han assegurat que els seus protocols de funcionament estan pensats per evitar l'acció dels lobbies, i que la participació de tothom és necessària perquè els informes reflecteixin tota la realitat:

"El procés de revisió és i ha estat sempre absolutament fonamental per a la feina de l'IPCC i és una base fonamental de la força i la credibilitat dels informes."

Segons la BBC, la filtració els ha arribat a través de la secció britànica de l'organització ecologista Greenpeace.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientONUCrisi climàtica
Anar al contingut