Filomena: el Priorat i la Terra Alta, les comarques més afectades per les nevades

A Falset i altres pobles del Priorat, molts veïns s'han quedat sense electricitat i hi ha moltes carreteres tallades per la neu

RedaccióActualitzat

Si aquest dissabte les nevades abundants es van rebre sobretot amb ganes de sortir al carrer per jugar amb la neu, en algunes zones de Catalunya aquest diumenge la situació s'ha complicat força.

És el que passa a les comarques de la Terra Alta i del Priorat, on no ha parat de nevar i ja hi ha gruixos de neu més que considerables. El temporal Filomena ha deixat un centenar de vies afectades per la neu a Catalunya. S'han suspès transports escolars i més de 6.000 clients d'Endesa s'han quedat sense llum en algun moment del dia, sobretot a les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

Sense llum ni gas

Al Priorat hi ha més de 25 centímetres en molts punts, cosa que ha bloquejat moltes carreteres, a més de provocar talls de subministrament d'electricitat i de gas en algunes poblacions.

Falset, capital del Priorat, s'han hagut d'abastir amb grups electrògens. Carlos Brull, alcalde de Falset, entrevistat a dos quarts de 10 al canal 324, ha explicat que han passat més de 15 hores sense electricitat, sense gas i que, a més, la majoria dels carrers estan intransitables. La principal via de la comarca, l'N-420, està neta i s'hi pot circular, però que moltes carreteres secundàries estan intransitables per la neu.

Precisament, a Falset, a mitja tarda, i a causa del pes de la neu acumulada, ha cedit el sostre de la nau industrial de l'empresa Fermator. L'afectació és d'uns dos mil metres quadrats i l'enfonsament no ha causat danys personals.

En aquesta situació, els grups electrògens s'han convertit en la solució d'emergència per tenir energia que es repeteix a molts pobles de la comarca.

 

La neu acumulada en un carrer, aquest diumenge a Falset


La tornada a l'escola?

Diversos consells comarcals han decidit suspendre el transport escolar aquest dilluns després dels importants gruixos de neu que ha deixat el temporal, segons han informat Protecció Civil i els mateixos consells comarcals.

Els centres que tinguin subministraments quedaran oberts per als alumnes que hi puguin arribar, segons fonts d'Educació.

Al Priorat són 14 rutes escolars, que afecten 400 alumnes.

Les escoles obriran amb serveis mínims a la Terra Alta amb el professorat propi de cada municipi per poder cobrir les necessitats de pares que han d'anar a treballar. Queden suspeses set rutes, amb 245 estudiants.

La neu acumulada aquest diumenge a prop d'Horta de Sant Joan (Aleix Segarra)


Uns sis mil clients sense electricitat

6.360 clients de la xarxa elèctrica han arribat a queda -se sense subministrament durant la nevada, segons Endesa. Són veïns de 40 municipis de tot Catalunya a causa de 13 incidències, sobretot a Tarragona i Terres de l'Ebre.

Alguns dels municipis més afectats són al Priorat i a la Terra Alta: Arnés, amb 530 clients sense electricitat, a Poboleda 364, a Bellmunt del Priorat 305 i al Masroig 355.

L'elèctrica ha assegurat que la nevada que ha provocat les incidències també està dificultant la reparació, perquè estan en llocs de molt difícil accés ara mateix. Segons Endesa, hi ha uns 300 tècnics treballant sobre el terreny o al centre de control per solucionar les incidències i recuperar el servei.

També ha mobilitzat una seixantena de grups electrògens per substituir la xarxa mentre duri la situació. A poc a poc, la situació s'ha anat normalitzant, tot i que encara hi ha molts veïns sense llum.

També talls de telefonia i internet

A banda dels problemes amb l'electricitat, a vuit municipis també hi ha problemes amb les línies de telèfon i internet. Pel que fa a la telefonia mòbil, són 14 els municipis que s'han quedat sense servei, tots a les comarques del sud:


 

60 cm a Horta de Sant Joan

La nevada ha estat més intensa encara a Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, amb gruixos de gairebé 60 cm de neu acumulada, el doble que aquest dissabte.


Jordi Martín, alcalde d'Horta, ha explicat a TV3 que les brigades municipals van estat tot el dissabte traient neu dels carrers, i se'ls han tornat a trobar plens un altre cop:

"És molt de gruix, és molt pes a les teulades, i a més la mobilitat que tenim pels carrers és molt difícil. Ara, el que aniria bé és que parés de nevar i pugés una mica la temperatura."

Jordi Martín, alcalde d'Horta de Sant Joan, aquest diumenge entrevistat per TV3

Martín s'ha consolat considerant que és diumenge, amb les botigues tancades i poca necessitat de mobilitat per anar a treballar, tret de qui té granges i animals i ha de desplaçar-se per força.

També en aquesta comarca, a Arnes, hi han caigut 65 centímetres, i 40 a la Fatarella, mentre a la capital, a Gandesa, s'hi han acumulat 35 centímetres.

En aquesta comarca no hi ha hagut massa afectacions destacables. A Batea, però, el pes de la neu ha ensorrat aquest dissabte la teulada de la pista de pàdel, que estava tancada al públic.

 

 

ARXIVAT A:
MobilitatMeteorologiaNevades
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut