Al Tirol, a Àustria, hi celebren el Sonnwendfeuer, on s'encenen figures de tota mena per cremar-les (iStock/landschaftsfoto)

Figures de foc a la muntanya i cops de martell de joguina: així se celebra Sant Joan a Europa

El foc i l'aigua són els elements que protagonitzen les celebracions del canvi de solstici i l'arribada de l'estiu en moltes cultures europees

RedaccióActualitzat

La festa del solstici d'estiu o Sant Joan no és només una tradició a casa nostra, sinó que és una de les celebracions més compartides per moltes cultures diferents, amb protagonisme per al foc i l'aigua, elements purificadors per excel·lència. 

Encendre fogueres i compartir una revetlla amb amics i en família és molt habitual en diversos països europeus, però hi ha algunes tradicions força curioses que han perdurat amb el temps.
 

A cops de martell (de plàstic) a Porto

La celebració de la nit de Saô Joaô també està molt estesa a Portugal, on proliferen les fogueres i els sopars a la fresca amb sardines a la brasa i brou verd, un dels plats més típics del país fet a base de patates, xoriço i col. 

A Porto és on han conservat una de les pràctiques més tradicionals. Antigament, els veïns de la ciutat es donaven cops els uns als altres amb porros o fulles d'all, però ara ho fan amb els "martelinhos", petits martells de plàstic de colors amb un xiulet a dins.

Per Sant Joan, a la ciutat també encenen fanalets i els enlairen cap al cel.

Per Sant Joan, els martells de plàstic es poden trobar en qualsevol racó de la ciutat de Porto (WikimediaCommons/Petr Adam Dohnálek/CC BY-SA 3.0 C)

Figures de foc a les muntanyes del Tirol

A Àustria és on fan una de les celebracions més vistoses del continent. A la serralada de Mieminger, al Tirol, hi celebren el Sonnwendfeuer (foc del solstici), on s'encenen figures de tota mena per cremar-les.

Els detalls de les figures es mantenen en secret fins al vespre del solstici d'estiu i els ciutadans esperen amb delit la posta de sol per gaudir de l'espectacle de foc a les muntanyes.

Les figures de foc a la muntanya solen ser símbols religiosos o d'animals (iStock/landschaftsfoto)

Sol de mitjanit, fogueres i sauna a Finlàndia

A Finlàndia, el protagonisme de la nit de Sant Joan (Juhannuspäivä) se l'emporten les fogueres anomenades kokko, que solen cremar-se a la vora dels llacs i al mar. Al nord ho fan sota el sol de mitjanit i, al sud, durant unes nits que no acaben de ser fosques del tot.

Gaudir de la sauna, banyar-se, pescar o sortir a navegar amb la família o amics són algunes de les costums més habituals durant el solstici d'estiu al país. A les cases, hi col·loquen branques de bedolls a banda i banda de la porta principal per donar la benvinguda a familiars i amics.

A Finlàndia les fogueres s'anomenen kokko i es cremen a la vora de rius i llacs (iStock)

Crema de bruixes a les fogueres de Dinamarca

A Dinamarca, la nit de Sant Joan (Sankt Hans Aften) se celebra tot encenent fogueres al capvespre, com passa a la resta de països.

La tradició marca que a les 22.00 s'ha d'encendre una foguera amb una bruixa de drap al capdamunt i que cal cantar la tradicional "Midsommervisen", la cançó del solstici d'estiu de Holger Drachmann. 

Els danesos posen una bruixa al capdamunt de les fogueres que cremen per Sant Joan (Wikimedia Commons/XYZ-2400/CC BY-SA 4.0)

Arbres de maig guarnits de flors a Suècia

A Suècia solien celebrar la vigília de Sant Joan (Midsommarafton) el 23 de juny i la festa de Sant Joan (Midsommardagen) el 24 de juny, però el 1953 el govern va canviar-ne les dates i va traslladar les celebracions al divendres i al dissabte compresos entre el 20 i el 26 de juny. 

Durant la celebració, els suecs planten arbres de maig coberts de flors. Després d'alçar-los, ballen i canten al seu voltant les cançons típiques de la festa.  

Els arbres de maig guarnits de flors i de fulles a Suècia (Wikimedia Commons/Holger Ellgaard/CC BY-SA 4.0)

Corones de flors a Polònia o Bulgària

A Polònia la nit de Sant Joan també es coneix com la Noc Kupaly (la nit d'Ivan Kupala). Els festivals i castells de focs artificials proliferen arreu, però també s'han conservat molts ritus pagans característics de la cultura eslava. 

Més enllà de fogueres, menjar a la brasa i brindar amb alcohol, és popular que les noies joves s'apropin a la riba de rius i llacs per deixar corones de flors surant a l'aigua. En algunes regions, dins de les corones (wianki) s'hi col·loquen espelmes enceses.

Les corones de flors són una tradició en molts països per celebrar el solstici d'estiu (Krakow Travel/Robert Suszniak)

A Bulgària una de les tradicions més emblemàtiques per Sant Joan és el ball del foc, on les persones salten sobre fogueres per purificar-se i allunyar els mals esperits. També és habitual col·locar corones amb flors i herbes aromàtiques sobre les portes de les cases. 

 

ARXIVAT A:
Cultura popularSant Joan
Anar al contingut