Barcelona

Figueras dóna la culpa de la crisi de les adopcions al Congo a la destituïda cap de l'Institut Català de l'Adopció i a l'entitat col·laboradora

La consellera de Benestar i Família ha defensat l'actuació del seu departament en la crisi de les adopcions al Congo davant la Diputació Permanent del Parlament. Carme Figueras ha negat que hi hagués cap problema d'interlocució amb el govern espanyol. La consellera ha traslladat tota la culpa a la directora de l'Institut Català de l'Adopció (ICAA) i l'entitat col·laboradora, perquè, tot i saber que el procés no tenia totes les garanties, van decidir autoritzar les adopcions. Ha admès, de tota manera, que el tracte rebut per les famílies no va ser del tot correcte.

Actualitzat

La consellera de Benestar i Família, Carme Figueras, ha acusat l'Adic, entitat encarregada de gestionar les adopcions al Congo, d'haver retirat dels orfenats de Brazzaville sis menors sense la conformitat de la Generalitat i d'haver facilitat a les famílies adoptants documentació del menor sense el coneixement del govern català. Els menors encara no havien estat assignats a les seves famílies per la Generalitat, que és l'autoritat competent, cosa que ha generat la confusió entre les famílies adoptants que estan immerses en aquest procés, perquè des de l'entitat se'ls donava per assignat un fill oficialment no reconegut per part de l'administració catalana.

Figueras ha explicat que, per aclarir aquesta situació, el govern enviarà un funcionari a la República Democràtica del Congo per comprovar la situació, avaluar l'origen dels menors i revisar la documentació. Si els menors realment poden ser adoptats, ha assenyalat la consellera, s'iniciaran els tràmits perquè siguin assignats a les famílies i continuï el procés d'adopció.

La consellera també ha criticat amb duresa Rosa Maria Bertran, exdirectora de l'ICAA, a qui assegura que va fer cessar per irresponsabilitat. Però Figueras ha anat més enllà i ha vinculat els problemes d'aquest estiu a un sistema d'adopcions internacionals heretat de governs anteriors.

CiU i ERC volen la reprovació de la consellera

La compareixença de Carme Figueras s'ha fet a petició de CiU i Esquerra Republicana, que van presentar una sol·licitud conjunta, i arriba després que dijous passat s'aprovés una resolució, en aquest sentit, l'endemà que el PSC reclamés una reconsideració sobre el cas. Les explicacions de la titular de Benestar i Família no han convençut CiU i ERC, que han presentat una proposta de resolució per reprovar a Figueras "per la seva mala gestió", que "ha lesionat greument els drets" de les famílies adoptants. Republicans i convergents, així mateix, han demanat que es realitzin totes les gestions necessàries perquè els divuit expedients d'adopció de menors que hi ha oberts al Congo es resolguin com més aviat millor, protegint els drets tant dels pares com dels menors.

Tant la federació nacionalista com els republicans l'acusen de sotmetre's al govern espanyol i intentar tapar els problemes amb el Ministeri d'Exteriors passant-ne les culpes a l'exdirectora de l'ICAA i l'entitat col·laboradora. Per Joan Ridao, portaveu d'ERC, l'autèntic problema és que en aquest conflicte la Generalitat ha estat supeditada al govern del PSOE, mostrant un "grau de docilitat extrema" davant les "interferències" de l'executiu en competències del govern català.

ICV, PSC i PPC han assegurat que s'està utilitzant la crisi de les adopcions al Congo per interès electoralista, al marge de la situació real dels infants i de la trentena de famílies adoptives.

Així i tot, el portaveu del PPC, Francesc Vendrell, ha assenyalat que la gestió de la conselleria en tot aquest procés ha estat "un autèntic desastre", i en especial l'actuació de Rosa Maria Bertran, que "o era una perfecta inútil o es limitava a fer política jugant amb els sentiments de la gent".

La crisi es va produir quan set famílies van quedar retingudes al Congo durant unes setmanes aquest estiu perquè l'ambaixada espanyola no legalitzava els papers dels nens adoptats.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut