L'Havana

Fidel Castro, gran absent de la festa commemorativa de la revolució cubana quan fa un any que va delegar el poder

Cuba commemora l'aniversari de la revolució quan fa un any de l'última aparició pública de Fidel Castro des que va delegar el poder al seu germà. Les màximes autoritats de l'illa, encapçalades pel president provisional, Raúl Castro, han presidit la desfilada pertinent, en aquesta ocasió a Camagüey. Fidel Castro continua sent el gran absent. Tret d'alguna esporàdica i estudiada aparició en vídeos subministrats pel règim cubà, el "comandante" segueix apartat de la vida pública. Mentrestant, Raúl Castro, que gestiona un país que arrossega els problemes de sempre i amb poques perspectives, a curt termini, d'un canvi de sistema polític, presidirà per primera vegada unes celebracions de la festa nacional cubana sense Fidel.

Actualitzat
Un any després de la retirada del poder de Fidel Castro, la sensació més generalitzada, sobretot per part de la dissidència, és que els problemes més greus del país continuen esperant solucions. Als principals cercles de l'oposició ja es parla d'un període d'immobilisme que no aclareix dubtes sobre el futur de Cuba.

Són pocs els que esperen veure el "comandante" amb uniforme de color verd oliva presidint la celebració de la festa nacional cubana com avui fa exactament un any, a Holguín, la seva província natal. Tot just faltaven cinc dies perquè delegués el poder temporalment al seu germà per una malaltia la naturalesa de la qual encara no ha estat totalment desvelada.

Un informe de la comissió cubana prodrets humans no presenta una situació optimista, en aquest últim any, malgrat la disminució del nombre de presos polítics.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut