L'Havana

Fidel Castro convida Hugo Chávez a la festa privada per celebrar el seu 83è aniversari

Fidel Castro, exmandatari cubà, ha convidat Hugo Chávez a la festa privada organitzada per celebrar el seu 83è aniversari. Així ho ha explicat el mandatari veneçolà en una conferència, orgullós d'haver format part d'una festa que només va incloure persones de l'àmbit privat de Fidel, com la seva dona, Dalia, i els fills i nets que són a l'illa. En la mateixa xerrada davant d'un grup d'universitaris Chávez ha explicat els regals que havia portat: dos quadres i diversos productes fets en fàbriques socialistes.

Actualitzat
Castro fa tres anys que no apareix en públic, i des d'aleshores tota la informació que els cubans reben d'ell és la que els arriba amb les poques fotos que es difonen i el que diuen els mandataris que s'hi reuneixen. Hugo Chávez, concretament, s'ha trobat amb ell en unes quantes ocasions en els darrers mesos, tot i que solen ser visites que ell revesteix d'un caire més personal que oficial, i sempre aprofita l'ocasió per posar de manifest el magnífic estat de salut del seu company. Al setembre passat, després de reunir-se, va dir que Fidel estava "més fort i impetuós que un huracà"

En aquesta ocasió, el president de Veneçuela ha dit que Castro "està en absoluta possessió de les seves facultats mentals i físiques". A més, Chávez ha dit que durant la festa d'aniversari, en la qual es va brindar amb vi de La Guajira veneçolana, Fidel va mostrar una lucidesa absoluta que li permet debatre sobre qualsevol tema, incloent-hi el medi ambient.

Els dos polítics es declaren admiradors mutus i bons amics. Comparteixen els seus ideals revolucionaris i les crítiques ferotges contra la política dels EUA i dels altres països que consideren "imperialistes", i en múltiples ocasions s'han afalagat mútuament en declaracions als seus mitjans oficials. Chávez fins i tot ha dit que Fidel és el seu pare ideològic, i que és un alliberador del segle XX, comparable només a figures històriques com la del líder independentista Simón Bolívar.

Però els gestos de reverència són recíprocs, ja que Fidel també ha aprofitat els seus comunicats per elogiar el mandatari veneçolà. Mesos enrere va declarar que Chávez era un "educador infatigable", i que havia "inundat Veneçuela de llibres". En una altra ocasió es va referir a la relació del veneçolà amb la premsa afirmant que "el cas d'Hugo Chávez és excepcional en la historia, perquè mai una idea revolucionaria ha fet servir els mitjans amb tanta eficàcia".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut