Fiances de 40.000 euros per als acusats de cremar una furgoneta de la Guàrdia Urbana
Fiances de 40.000 euros per als acusats de cremar una furgoneta de la Guàrdia Urbana

Fiances de 40.000 euros per als acusats de cremar una furgoneta de la Guàrdia Urbana

Els fets van passar en una protesta contra l'empresonament del raper Pablo Hasél

Actualitzat

Els anarquistes acusats de cremar una furgoneta de la Guàrdia Urbana podran sortir en llibertat si paguen una fiança d'entre 40.000 i 45.000 euros. Els sis individus van ser detinguts per calar foc a un vehicle oficial durant les protestes sobre el cas del raper Pablo Hasél, i se'ls va dictar presó provisional sense fiança.

Després de més de vuit mesos de presó, ara la jutge ha dictat llibertat provisional amb fiança de 40.000 euros per a cinc d'ells i una de 45.000 euros per a l'altre. El grup suposadament va atacar una furgoneta de la Guàrdia Urbana de Barcelona amb còctels molotov, substàncies inflamables, amb intenció de cremar el vehicle.

Dins de la furgoneta s'hi trobava un agent del cos policial. Posteriorment, va testificar que va "patir per la seva vida" i va notar la calor de les flames, tot i que finalment va poder fugir del vehicle.
 

El vehicle que van intentar cremar els acusats amb l'agent de Guàrdia Urbana a l'interior
El vehicle que van intentar cremar els acusats amb l'agent de Guàrdia Urbana a l'interior (Reuters / Nacho Doce)

La mateixa nit es van arrestar 13 persones i, d'aquestes, 8 van ser empresonades. Els Mossos d'Esquadra van afirmar que tots formaven un grup "violent i organitzat". Dos d'ells van quedar en llibertat i la resta d'acusats estaven en presó preventiva des del març. Se'ls va acusar de temptativa d'homicidi, pertinença a grup criminal, desordres públics, atemptat a l'autoritat i manifestació il·legal. De moment, la jutgessa segueix atribuint tots aquests delictes als acusats. 

A més de la fiança, se'ls han imposat mesures cautelars com la retirada del passaport, la prohibició de sortir del país i l'obligació de fixar un domicili.


L'advocat creu que la fiança "no és acceptable"

La magistrada considera que la presó preventiva durant 8 mesos és una mesura cautelar "de gravetat", durant tant temps. A més, també ha tingut en compte un informe dels Bombers publicat recentment, que indica que el risc de l'incendi per a la vida de l'agent de la Guàrdia Urbana va existir, "però va ser baix".

També assegura que el risc de fugida dels acusats es pot evitar per altres mitjans, que no suposin una mesura tan greu com la privació de llibertat.

TV3 ha parlat amb Eduardo Cáliz, advocat d'un dels investigats. Assegura que pensen recórrer la fiança i posar un recurs d'apel·lació davant l'audiència provincial de Barcelona. "La quantia de la fiança ha de ser accessible a les condicions econòmiques i possibilitats dels investigats. No és acceptable posar una garantia de llibertat coneixent la impossibilitat de les persones investigades de donar-la."
 

"En aquest cas és incongruent, basant-se en el fet que els acusats vivien en cases ocupades i no tenien feina, fer-los pagar una fiança de 40.000 euros per persona."

ARXIVAT A:
Pablo HasélJudicialGuàrdia Urbana
Anar al contingut