L'excomissari general de la Policia Judicial i excap de seguretat del BBVA, Julio Corrochano, aquest divendres a l'Audiència Nacional (EFE)
Madrid

Fiança de 300.000 euros per a l'excap de seguretat del BBVA en el cas Villarejo

L'exconseller delegat del banc no ha anat a declarar perquè "és fora d'Espanya"

RedaccióActualitzat

El jutge que investiga el cas Villarejo/BBVA ha decretat aquest divendres llibertat amb fiança de 300.000 euros per l'excap de seguretat del banc Julio Corrochano.

El jutge Manuel García, de l'Audiència Nacional, ha fet cas així de la petició de la Fiscalia Anticorrupció, i li ha donat 15 dies per pagar els diners si no vol anar a la presó.


S'han negat a declarar

Tant Corrochano, que havia estat comissari general de la Policia Judicial, com la seva substituta al BBVA, Inés Ochagavía, s'han negat a declarar davant del jutge.
 

Inés Ochagavía, aquest divendres sortint de l'Audiència Nacional (EFE)


Entre aquest dijous i aquest divendres García havia cridat a declarar com a invetigats 9 alts i exalts càrrecs del banc per la contractació de l'empresa Cenyt per 5 milions d'euros.

Aquesta empresa, propietat de l'excomissari José Manuel Villarejo, ara en presó preventiva, hauria treballat pel BBVA des de 2004 fent serveis d'espionatge.

 



Acusats de suborn i revelació de secrets

Per això s'acusa als alts càrrecs de suborn i de descobriment i revelació de secrets. Gairebé tots s'han negat a contestar preguntes, al·legant que el sumari és secret.

Només un dels investigats, Antonio Béjar, que va ser responsable de l'àrea de "riscos i recuperacions immobiliàries" del banc, ha respost a les preguntes del seu advocat.


Contractada només per "localitzar morosos"

En una declaració de 10 minuts ha admès que es va contractar Cenyt entre el 2010 i el 2013 per "localitzar morosos", i ha assegurat que no sabia que fos una empresa de Villarejo.

Dos dels alts càrrecs que havien de declarar aquest dijous, l'exconseller delegat Ángel Cano i l'exmembre del comitè de direcció Ricardo Gómez, no han anat a declarar.

Tots dos van al·legar que eren fora d'Espanya, i el jutge els ha citat per a l'11 de juliol.
 

Més de 15.000 trucades intervingudes

El investigadors calculen que Cenyt va arribar a intervenir, per encàrrec del BBVA, més de 15.000 trucades telefòniques de membres del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, empresaris, institucions i periodistes.

Segons algunes gravacions telefòniques, l'expresident del banc Francisco González hauria estat al cas de la contractació i de tots els detalls dels treballs de Villarejo.

La contractació inicial per 5 milions d'euros, el 2004, hauria estat motivada per neutralitzar l'intent de la constructora Sacyr de controlar el banc.

 



El banc es fa càrrec de totes les despeses

L'arribada del cas a l'Audiència Nacional va comportar la retirada de Francisco González de la presidència i l'inici d'una investigació interna al BBVA.

Per fer-la, el banc ha contractat els despatxos d'advocats Garrigues i Uría Menéndez, a més de la consultora PwC.

Malgrat això, fonts del banc asseguren que "no prejutgen ningú". De fet, les despeses de la defensa dels exalts càrrecs van a compte del mateix banc.
 

 

ARXIVAT A:
José Manuel VillarejoBanca
Anar al contingut