Dues treballadores del Capitoli posen a l'hora l'anomenat Ohio Clock, de 1815 (Reuters/Joshua Roberts)
Dues treballadores del Capitoli posen a l'hora l'anomenat Ohio Clock, del 1815 (Reuters/Joshua Roberts)

Fi del canvi d'hora als EUA? El Senat fa el primer pas per tenir sempre l'horari d'estiu

Després d'aprovar-se per unanimitat a la cambra alta, ara, el projecte de llei ha de rebre el vistiplau de la Cambra de Representants i passarà a la taula de Joe Biden

Redacció/Agències

Canviar l'hora dues vegades l'any podria tenir els dies comptats als Estats Units. El Senat nord-americà ha aprovat suprimir el canvi d'hora i quedar-se amb l'horari d'estiu tot l'any.

La proposta, que s'ha aprovat per unanimitat, entraria en vigor a partir del novembre de 2023. Ara, la iniciativa ha de passar a la Cambra de Representants i, si també tira endavant, s'enviarà al president, Joe Biden, que encara no s'ha pronunciat a favor o en contra de la mesura.

Durant el debat a la cambra alta, el senador republicà Marco Rubio, impulsor del projecte de llei, ha qualificat el canvi d'hora d'"estupidesa" i ha assegurat que "la majoria de nord-americans volen deixar d'avançar i endarrerir" el rellotge.

Segons Rubio, l'horari d'estiu permet "passar més temps a l'aire lliure a les tardes" perquè hi ha més llum solar. A més, ha defensat que també es redueix la criminalitat. Rubio també ha posat l'èmfasi en la poca oposició que genera la fi del canvi d'hora:

"Ja sé que no és el tema més important per als Estats Units, però és una de les qüestions que més consens generen."

El projecte de llei preveu que Hawaii i la major part d'Arizona puguin continuar tot l'any amb l'horari d'hivern, com fan actualment, que no canvien l'hora. Altres territoris nord-americans, com la Samoa Americana, Guam, les illes Mariannes Septentrionals, Puerto Rico i les illes Verges tampoc canvien d'horari.

En el moment de redactar el text del projecte de llei, el senador republicà ha acordat amb les aerolínies i les cadenes de televisió que la mesura entri en vigor el novembre de 2023 perquè tinguin temps d'adaptar-s'hi.

Escultura amb diversos rellotges a l'exterior d'una estació de París (Reuters/Charles Platiau)

Canvi d'hora fa pocs dies

Els Estats Units van passar a l'horari d'estiu el cap de setmana passat. Al novembre, tornaran a l'horari d'hivern.

El canvi d'hora, que es realitza dues vegades cada any a bona part del món des de principis del segle XX, té com a objectiu estalviar energia.

Una enquesta de l'any 2019 assenyalava que 7 de cada 10 nord-americans estaven en contra de canviar l'hora dels rellotges dues vegades l'any. El sondeig mostrava que 4 de cada 10 americans preferien mantenir sempre l'horari d'hivern, mentre que 3 de cada 10 eren partidaris de funcionar tot l'any amb l'horari d'estiu.

Pendents de l'últim canvi d'hora a la UE

Mentrestant, a la Unió Europea fa anys que es parla del final del canvi d'hora, tot i que no sembla que sigui aviat. El Parlament Europeu va aprovar l'any 2019 que el 2021 seria l'últim any en què s'avançarien i s'endarreririen els rellotges.

Els estats, però, van demanar més temps per coordinar-se i evitar que la Unió es convertís en un "mosaic" de fusos horaris. En ple 2022, encara no s'entreveu el final del canvi d'hora a la UE.

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut