Barcelona

Fi a una discriminació històrica: el servei social femení del franquisme també cotitza

El Tribunal Suprem en una sentència ha equiparat, per primer cop, el servei militar obligatori dels homes al servei social de la Sección Femenina que havien de fer les dones

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem corregeix una discriminació històrica i en una sentència equipara, per primer cop, el servei militar obligatori que feien abans els homes al servei social de la Sección Femenina que havien de fer les dones en temps de Franco.

És una equiparació a efectes de temps cotitzat a la Seguretat Social, ja que la sentència l'ha motivat una dona a qui van denegar la jubilació anticipada perquè li faltaven set dies de cotització.

La resolució corregeix el Tribunal Superior de Catalunya, que no havia aplicat la perspectiva de gènere.

 

 

 

Fins ara s'havia tingut en compte, en el cas dels homes, que per acreditar un període mínim de cotització a efectes de jubilació anticipada es podia computar el període de prestació del servei militar obligatori o de la prestació social substitutòria amb un límit màxim d'un any.

Però la interpretació d'aquest article portava a un tracte discriminatori ja que no es contemplava que les dones tinguessin un servei equivalent i que fos favorable a l'hora de reduir el temps cotitzat a la Seguretat Social.

 

 

 

Per això la sentència favorable a la dona que ha fet possible acabar amb aquesta discriminació ha volgut deixar clar que la finalitat del servei militar i del servei social femení era el mateix, segons un decret de 1937.

Igual que passava amb la mili per als homes, per a les dones, el servei social era un "deure nacional de totes les espanyoles entre els 17 i els 35 anys".

Anar al contingut