Barcelona

Festes d'aniversari, "spas" i vestits a mida... per a gossos

La humanització de les mascotes ajuda a fer créixer el mercat dels animals domèstics, que ja factura més de 1.000 milions d'euros

Maria Fernández NogueraActualitzat

A Barcelona hi ha diversos locals on organitzen festes d'aniversari per a gossos. També, diversos "spas" i botigues per comprar-los roba o joies. Fins i tot hi ha un sastre que els fa vestits a mida.

La humanització de les mascotes està contribuint al creixement del mercat dels animals de companyia, que ja factura més de 1.000 milions d'euros anuals a Espanya.

Els registres d'animals domèstics han augmentat els darrers anys i, malgrat la dificultat de tenir-ne un còmput exacte, perquè no tots porten xip, els professionals del sector coincideixen que, globalment, cada cop hi ha més mascotes a Catalunya. L'increment d'animals registrats és del 35% en els últims 5 anys. Concretament, ja hi ha 1,4 milions de gossos, gats i fures registrats a Catalunya, segons el Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya.

Veterinaris i etòlegs coincideixen que el límit d'aquesta humanització està en el benestar de l'animal, i experts en filosofia alerten que el fenomen pot estar "emmascarant" la soledat d'algunes persones.

Més enllà d'aquesta humanització –pròpia només d'alguns amos–, els registres d'animals de companyia a Catalunya van a l'alça. I, si bé malauradament hi ha abandons, en conjunt, el nombre d'animals domèstics, majoritàriament gossos, augmenta.

 

L'Eddie i la seva família


L'Eddie és un terrier Jack Russell de quatre anys. En fa tres que els seus amos, l'Anna i en Xavi, van obrir-li un perfil d'Instagram i ja té prop de 22.000 seguidors.

 

Encara lluny del rècord de prop de 10 milions de seguidors que té en Jiffpom, un gos de raça pomerània dels Estats Units. A l'Instagram de l'Eddie, els seus amos hi mostren alguns productes, com un jaç amb arnès de seguretat per al cotxe o un dispensador de premis.

Asseguren que no reben diners a canvi, sinó que són simples "col·laboracions". A la xarxa social, també hi pengen les fotos de la festa d'aniversari de l'animal.

Els humans que conviuen amb l'Eddie ja li han organitzat diverses festes d'aniversari. Ho explica Xavi Agut.

"Sempre mirem de fer-li una festa. Sempre som 3, 4 o 5 gossets, i sí que celebrem l'aniversari."

A la festa no hi pot faltar un pastís d'aniversari al gust dels comensals.

"Jo li faig un pastís. De pollastre, de carbassó... El que a ell li agrada. I intentem anar a algun lloc que a ell li agradi, ja sigui muntanya, platja o piscina."

En el cas del Xavi, l'Anna i l'Eddie, el pastís el fan a casa, però hi ha empreses especialitzades en rebosteria i gelats per a mascotes. També hi ha diversos locals on es poden celebrar festes d'aniversari per a gossos. I un és una sastreria on només fan roba per a animals de companyia.


Precisament, els amos de l'Eddie són clients habituals d'aquest negoci de confecció, que ja fa uns anys que fa roba només per a mascotes. Edgar Gil, copropietari de la sastreria Caninetto, va canviar els clients humans pels canins.

"Nosaltres fèiem roba per a humans, però amb la nostra primera gossa vam començar a jugar. I, finalment, hem convertit tot el negoci i ara està tot enfocat cap als gossos. Es fan moltes coses a mida, perquè hi ha molts gossos que queden fora de les talles estàndard."

Un altre servei que fa uns anys que va a l'alça és el dels "spas" per a gossos. A Catalunya n'hi ha uns quants. Un és el CanCan Barcelona. Ana Sanjuán, encarregada del local, explica que l'"spa" va molt bé per millorar els símptomes de diverses malalties dels gossos.

"Hi ha gent que es pensa que l''spa' es fa per relaxar, però els va molt bé per a la pell i per a problemes més físics, tipus artrosi."

 

En aquesta perruqueria canina també ofereixen servei de cromoteràpia en una cabina d'assecat de pèl, pensat per a les mascotes que tenen por de l'assecador.

"Si un gos ve molt nerviós, el posem a la cabina amb color blau i es relaxa. Els gossos no veuen els colors com nosaltres, però sí que en distingeixen la intensitat."


El tractament complet, amb tall de pèl inclòs, dura unes tres hores i costa entre 80 i 150 euros, segons el tipus de gos. Uns diners que a molts propietaris de mascotes no els costen de pagar.

"És com els fills. La gent cada cop inverteix més en els fills. Doncs amb les mascotes passa igual. La gent s'hi bolca moltíssim", explica Montse Llopart, propietària d'un gos.

 


Però, quin és el límit d'aquesta humanització dels animals?

Els educadors canins alerten que la humanització excessiva dels animals de companyia en pot arribar a comprometre el benestar. Aquesta és l'opinió de Carles Gomà, educador caní.

"Humanitzar els animals que conviuen amb nosaltres en certa mesura és inevitable. Però el que sí que podem evitar és portar aquesta humanització fins a un punt que comprometi el benestar del gos. Hi ha gossos que sí que els cal anar amb abriguet, com els llebrers, però a un gos sa, pelut, no li cal anar amb abric, possiblement li comporta més incomoditat."

Pel Consell de Col·legis de Veterinaris, humanitzar els animals és una conducta inadequada. "Cada espècie té les seves necessitats i és un error pensar que els gats o gossos viuran millor si els tractem com a humans", asseguren fonts de l'entitat.


I per què aquesta tendència?

I és que hi ha fílòsofs que alerten que quan la realitat social ens mostra una visió que no ens agrada dels humans pot haver-hi la tendència a sobrehumanitzar els animals. Ho explica el doctor en Filosofia Nemrod Carrasco Nicola.

"Som en un procés de sobrehumanització dels animals. La raó fonamental d'aquest procés està molt directament lligada al fet que vivim en una societat cada cop més deshumanitzada. El problema és que s'invisibilitza una realitat social que potser preferim no considerar, que és que en aquesta societat, a mesura que envellim, tenim més possibilitats de quedar absolutament sols."

No tots els amos humanitzen les seves mascotes, i els que ho fan no ho fan en el mateix grau. I també hi ha un altre extrem, el dels maltractaments i els abandonaments. Cada any hi ha 30.000 animals abandonats pels seus amos.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut