Ferran López diu que els Mossos van ser "lleials" a Pérez de los Cobos "fins al final"

El número dos de Trapero el setembre i l'octubre del 2017 declara a l'Audiència Nacional que, si calia elaborar un pla policial conjunt, l'havia de fer el coordinador del dispositiu policial per a l'1-O

Actualitzat

El comissari dels Mossos d'Esquadra Ferran López, que va ser número dos del major Trapero les setmanes prèvies a l'1-O, ha assegurat que la policia catalana i els seus comandaments van actuar de forma "lleial" cap a  Diego Pérez de los Cobos, el coronel de la Guàrdia Civil que va ser el coordinador del dispositiu policial per al referèndum.

López, que va començar a declarar aquest dimecres, ha dit aquest dijous que aquesta lleialtat es va mantenir "fins al final", és a dir, fins que es va donar per acabat el dispositiu policial.

 

 

La mà dreta del major Trapero els dies previs i posteriors a l'1 d'octubre ha dit que el major va encarregar-li mantenir les comunicacions amb Pérez de los Cobos a causa de les diferències que hi havia entre tots dos. En aquest sentit, López ha declarat que ell va anar donant informació puntual del dispositiu dels Mossos al coronel de la Guàrdia Civil, tant els dies previs al referèndum com el mateix matí del dia 1.

El comissari dels Mossos ha dit, responent a l'advocada de Trapero, que el major s'ha penedit de l'actitud que va mantenir amb el coordinador del dispositiu policial, amb qui es va enfrontar, i va deixar d'assistir a alguna de les reunions. Segons López, Trapero "ha reconegut que no va tenir una actitud que ara repetiria".

 

 

Si calia un pla conjunt, l'havia de fer De los Cobos

López, que va ser nomenat cap dels Mossos després de la destitució de Trapero, ha dit que De los Cobos coneixia l'actuació prevista pels Mossos i que, si s'hagués hagut d'elaborar un pla policial conjunt, l'hauria hagut de fer ell:

"És evident que havia de ser Pérez de los Cobos."

També ha afirmat que el coronel de la Guàrdia Civil era qui havia de donar explicacions a la magistrada del TSJC Mercedes Armas sobre les actuacions per impedir el dispositiu.

 

Ferran López, arribant aquest dimecres a l'Audiència Nacional
Ferran López, arribant aquest dimecres a l'Audiència Nacional (ACN / Pol Solà)

 

El comissari López ha assegurat que no va rebre cap crítica de Pérez de los Cobos pels dispositius policials i que els atacs van començar quan Trapero va ser acusat de sedició.

A més, ha reiterat que ni el pla ni les pautes d'actuació per l'1-O van ser una idea de Trapero per desobeir les ordres judicials, tal com sosté la Fiscalia:

"Els plans i les pautes d'actuació eren comuns de tots els membres de la prefectura, es posaven les propostes en comú."

A més, ha dit que Pérez de los Cobos tampoc li va recriminar que no es desocupessin els col·legis abans del dia 1

 

 

Ni Trapero ni els comandaments van expressar "simpatia" pel procés

A preguntes de l'advocada de Trapero, Olga Tubau, López ha dit que ni el major, ni ell mateix ni cap altre comandament dels Mossos va expressar mai "simpatia" cap al procés sobiranista, ni abans ni després de l'1 d'octubre.

"No és un tema que ens interessi."

També a preguntes de Tubau, ha explicat que Trapero va deixar clar que els agents dels Mossos haurien d'assumir la seva responsabilitat per les accions individuals que se situessin fora de les pautes d'actuació dictades:

"El major deia que cadascú hauria d'afrontar la seva responsabilitat; ho comentava habitualment tant el dia 1 d'octubre com el dia 2. Si algú se situava fora de les pautes, calia fer-ne responsable a aquesta persona concreta."

 

 

Discussió amb Jordi Sànchez

Sobre la protesta al davant de la Conselleria d'Economia el 20 de setembre, López ha dit que les comunicacions per escrit "no reflecteixen" el suport que s'estava donant a la Guàrdia Civil. El número dos de Trapero ha apuntat que aquest suport es va fer sobretot per via telefònica.

A més, ha respost que no es va fer un cordó policial que permetés entrar els detinguts per raons tècniques, entre les quals, ha citat el nombre de persones, la situació geogràfica de l'edifici i la compactació de les forces d'ordre públic.

 

 

D'aquest mateix dia, López ha confirmat que Trapero va parlar diverses vegades amb l'aleshores president de l'ANC, Jordi Sànchez, i que l'última vegada "li va penjar el telèfon de males maneres":

"Li va recordar que ell no era ningú per fer un dispositiu policial ni per ordenar."

El comissari ha explicat que no es van realitzar càrregues fins al vespre perquè van actuar quan van veure que la situació era crítica i que s'estaven vandalitzant vehicles policials.

Amb l'interrogatori a Ferran López, s'ha acabat la segona setmana de judici a la cúpula dels Mossos per l'1 d'octubre. El judici es reprendrà dilluns, amb les declaracions del cap de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, Daniel Baena, i el seu número dos. Al llarg de la setmana que ve, també declararan diversos agents de la Guàrdia Civil que van participar en l'operatiu del 20 de setembre.

 

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OJudici TraperoMossos d'EsquadraProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut