Madrid

Fernández Díaz diu que Nous Catalans dificulta la lluita antijihadista fent pedagogia sobiranista

El ministre de l'Interior critica la Fundació Nous Catalans, que dirigeix Àngel Colom, perquè creu que no ha fet bé la seva funció

RedaccióActualitzat

El ministre de l'Interior ha confirmat que Catalunya és un dels territoris amb més intensitat d'activitat salafista, la branca més radical de l'islam. Jorge Fernández Díaz també ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que la comunitat musulmana és la població més propensa a integrar-se a aquestes xarxes de captació, i ha criticat la Fundació Nous Catalans, que dirigeix Àngel Colom, perquè creu que no ha fet bé la seva funció: "Molta d'aquesta gent se l'intentava captar fent proselitisme d'aquesta comunitat amb el fet de la independència. En lloc de col·laborar amb una integració normal en el sí de la nostra societat, que és el que s'ha de fer, el que s'intentava a través d'aquesta fundació és fer una cosa diferent, i al marge de la unió de comunitats islàmiques a Espanya".

El ministre de l'Interior ha situat Catalunya com una de les zones del territori espanyol on hi ha més risc potencial de jihadisme: "Els fets estan posant de manifest que no podem baixar la guàrdia. En el que portem d'any, només a Catalunya, han estat detingudes 29 persones". Segons Fernández Díaz, "És evident que la població de risc, fonamentalment, ve d'aquí. No podem oblidar que a Catalunya viu pràcticament un terç de la població musulmana que hi ha en el conjunt d'Espanya. A més s'està concentrant en determinades zones".

El ministre ha assegurat que, de les 1.264 mesquites que hi ha a tot Espanya, 98 formen part de la línia més radical de l'Islam, la vinculada al salafisme, i que d'elles, 50 estan ubicades a Catalunya.

Aquest dimecres hi ha una operació policial anti-jihadista a Catalunya amb almenys onze detinguts i diversos escorcolls a l'àrea metropolitana de Barcelona i a l'Alt Camp. Més de 360 agents dels Mossos d'Esquadra participen en aquest dispositiu que dirigeix l'Audiència Nacional. Sabadell, Terrassa, Sant Quirze del Vallès, Barcelona i Valls són les poblacions on s'estan fent actuacions des de les 4 de la matinada.

"Tinc més dades"

Poc després de l'entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Fernández Díaz ha insistit en un acte a Madrid que amb el jihadisme "no s'hi juga" i que les activitats de Nous Catalans "tenen els seus riscos". En aquest sentit, el ministre s'ha referit al cas de Noureddin Ziani, vinculat a la fundació i que va ser expulsat "per atemptar contra la seguretat de l'Estat pel Ministeri de l'Interior i d'acord amb el CNI", segons assenyala Fernández Díaz, que ha afegit: "A aquesta persona la coneix molt bé Àngel Colom, que dirigeix aquesta fundació. Podria donar més dades, però prefereixo no fer-ho".

El titular d'Interior ha explicat: "Sé molt bé el que estic dient. Sé que independentisme no és jihadisme en absolut, però també sé molt bé que fer proselitisme amb determinades persones per incrementar la causa de l'independentisme no és precisament una activitat recomanable ni prudent". Fernández Díaz ha indicat que Nous Catalans "té com a finalitat captar els musulmans que resideixen a Catalunya a la causa de l'independentisme i que, tenint en compte que a Catalunya hi ha mig milió de musulmans, evidentment aquesta feina de proselitisme amb finalitat independentista i política té els seus riscos i les seves imprudències afegides".

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut