Les piles de pedres s'utilitzen a la muntanya per marcar camins poc visibles
Les piles de pedres s'utilitzen a la muntanya per marcar camins poc visibles

Fer piles de pedres a la platja o al bosc, una "inconsciència" que fa perillar l'ecosistema

Els experts alerten que cal deixar les pedres allà on són i que la moda de fer aquestes piles i penjar-ne imatges a les xarxes posa en perill els refugis de diversos animals

RedaccióActualitzat

Si en algun moment mentre estàveu a la natura i contemplàveu el paisatge en una platja rocosa o en un paratge de muntanya, heu apilat unes quantes pedres tot fent una mena de torre decorativa, podeu haver contribuït sense saber-ho a malmetre l'ecosistema.

Aquesta acció no és --o no només-- una imatge bonica per penjar a les xarxes socials, una tradició mil·lenària o un passatemps banal, sinó que pot afectar greument diverses espècies, segons avisen els experts.

El CREAF, un centre públic de recerca científica especialitzat en ecologia terrestre i anàlisi del territori, ha llançat una advertència per evitar la propagació d'aquestes piles. 

"És una inconsciència. Es posen en risc ecosistemes molt fràgils. Hi ha un desconeixement de l'impacte real que té. Amb una sola pila l'impacte seria molt petit, però quan ho multipliques és molt més elevat", explica Carles Castell, doctor en Ecologia i col·laborador del CREAF.

A les Illes Balears el problema està tan estès que el govern ha llançat una campanya per evitar els caramulls, és a dir, les piles de pedres:

Fa temps, però, que ecologistes i acadèmics alerten del perill que té. Ja l'any 2015, el col·lectiu Terraferida de Mallorca llançava una advertència a la "gent sensible amb la natura": 

"Ara que estam en situació de no acceptar més agressions d'urbanització del litoral, resulta que és la mateixa gent sensible amb la natura, el medi ambient i la mar la que s'està carregant el litoral amb una moda molt perjudicial per als animals que hi viuen i les plantes que l'habiten. A més a més, s'està desfigurant la fesomia de la costa pedregosa dels nostres litorals, alterant a nivells increïbles el paisatge."


Essencials per a l'ecosistema

Les pedres de terra tenen diverses funcions que són essencials per al funcionament de molts ecosistemes. Especialment, en aquells llocs que pateixen condicions extremes (sequera, salinitat, vent, escassetat de sòl, erosió), on la vegetació acostuma a ser escassa i dispersa. 

En aquests llocs, les pedres retenen la humitat del sòl i faciliten que germinin llavors i que les plantes arrelin. També aporten ombra i refugi a moltes espècies d'invertebrats -com un escarabat endèmic i amenaçat de les dunes de l'illa de Formentera- i vertebrats, com la coneguda sargantana de l'illa:

Les conseqüències d'aquestes piles de pedres, però, no són només per a l'ecosistema, sinó que van més enllà.

A les Illes Balears el problema està tan estès que el govern ha llançat una campanya per evitar els caramulls
Les pedres de terra tenen diverses funcions que són essencials per al funcionament de molts ecosistemes (Unsplash/Tyler Milligana)


Una moda a Instagram

Aquestes piles de pedres s'utilitzaven tradicionalment al nostre país per indicar viaranys o trencalls difícils de veure, que podrien passar per alt als excursionistes. La retolació de camins i les eines com els GPS i els tracks de muntanya han fet que sigui menys habitual veure'n per aquest ús. 

"S'han disparat per les modes i les fotos a Instagram, i afecten els escosistemes però també trenquen l'harmonia del paisatge des del punt de vista cultural, espiritual... Es banalitza un paisatge amb uns elements que ens porta la globalització i que homogeneïtzen llocs del món que són molt diferents", alerta Carles Castell.

En zones d'Àsia com l'Himàlaia o el Nepal, aquestes construccions es fan en llocs considerats sagrats per al budisme. També són tradicionals d'Escòcia o Irlanda, on s'anomenen "cairns", i d'altres zones del món.

Darrerament, però, s'han estès per espais naturals de molts altres llocs de manera espontània i sense tenir vinculació amb les tradicions locals. Per exemple, a Islàndia:

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologia
Anar al contingut