Estar assegut massa estona no és bo per a la salut (PxHere)

Fer el gandul massa hores al dia provoca 48.000 morts prematures al Regne Unit

Un estudi calcula els costos del sedentarisme per al sistema sanitari britànic: almenys 800 milions d'euros anuals

Xavier DuranActualitzat

La vida sedentària no es bona per a la salut. Però ara investigadors britànics han quantificat les morts addicionals que causa i els costos sanitaris associats. I conclouen que estar asseguts massa hores al dia provoca vora 50.000 morts anuals al Regne Unit i costa al Servei Nacional de la Salut 700 milions de lliures cada any -uns 815 milions d'euros.

L'estudi l'han dut a terme investigadors de la Queen's University de Belfast i de la Universitat de l'Ulster, a Irlanda del Nord. S'ha publicat online a la revista "Journal of Epidemiology & Community Health".        

Per fer els seus càlculs, els autors s'han basat en l'impacte del sedentarisme en el risc relatiu de patir diversos trastorns: diabetis tipus 2, malaltia cardiovascular i càncers de colon, endometri o pulmó. Ho han combinat amb el nombre de morts per qualsevol causa i amb el nombre de persones que fan vida sedentària algun dia de la setmana.

Aquestes últimes dades provenen d'una enquesta feta el 2010 pel servi de salut, segons la qual el 30% dels adults britànics passen almenys sis hores asseguts durant els dies feiners. Els caps de setmana el percentatge augmenta al 37%.
 

El benefici d'eliminar el sedentarisme

Amb totes aquestes dades, els autors han calculat que els casos addicionals d'aquestes malalties costen al servei de salut 800 milions de lliures anuals. Però com que hi ha gent que pot tenir més d'un problema de salut -per exemple, diabetis i malaltia cardiovascular-, han fet ajustos i han conclòs que la xifra és de 700 milions de lliures. Més de la meitat provenen de les malalties cardiovasculars i més de la quarta part de la diabetis tipus 2.

També han calculat quantes morts es produeixen degut al sedentarisme i afirmen que si s'eliminés totalment s'evitarien una mica més de 48.000 prematures a l'any.

Sent més realistes, també calculen els beneficis d'eliminar un cert percentatge de conductes sedentàries. Assenyalen que reduir-les un 10% evitaria més de 4.800 morts, si disminuïssin un 30% ja serien 12.000 morts menys i si s'aconseguís reduir el sedentarisme a la meitat hi hauria més de 24.000 morts menys cada any.
 

Fer polítiques de prevenció

L'estudi és observacional i els autors matisen que es basa en els nivells d'activitat que cada persona ha manifestat, cosa que pot provocar biaixos. Però també afirmen que els càlculs són conservadors, perquè el sedentarisme està associat a molts altres problemes de salut, com altres càncers, problemes musculoesquelètics i trastorns mentals.

Els investigadors esperen que aquestes dades orientin els polítics per dedicar pressupostos a la reducció del sedentarisme. Però Leonie Heron, que ha dirigit l'estudi, reconeix que algunes coses són ben difícils de corregir:

"Moltes persones al Regne Unit passen el temps de lleure sedentàriament i el lloc de treball representa una proporció significativa del temps que molta gent passa cada dia asseguda de manera inevitable".

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut