Una escena del documental "L'hora dels deures"
Una escena del documental "L'hora dels deures"
França

Fer deures a casa, una "tortura" obsoleta? L'experiment d'un pare reobre el debat

El documental "L'hora dels deures" recull el testimoni d'un pare que ha gravat durant quatre anys l'estona de deures amb el seu fill, i el resultat és una crítica a tot un sistema educatiu

Àgata Fàbregas/ Iacma MonterdeActualitzat

El director francès Ludovic Vieuille ha gravat durant quatre anys les tardes fent deures amb el seu fill Angelo, unes tardes que ells viuen com una "tortura". Un malson que queda reflectit en els dibuixos de monstres i personatges terrorífics que fa el nen mentre fa les tasques que li ha encomanat el mestre.

De rerefons, però, és una crítica a tot un sistema educatiu, el francès, majoritàriament tradicional en què el mestre explica i els alumnes escolten. Un sistema que, segons el director, expulsa els estudiants que no poden seguir-lo.

Ludovic Vieuille:

"El més increïble és que això no ha canviat des dels anys 40. És el mateix sistema que vaig viure jo quan era petit, i que vaig patir, com ara el meu fill."

"En realitat l'escola està al servei del sistema econòmic, però si l'escola servís per trobar-se a un mateix, per trobar les propies capacitats, competències, interessos en un o altre terreny... penso que finalment cadascú trobaria el seu lloc."

 

A França, els deures estan prohibits

A França, els deures escrits estan prohibits a primària (fins als 11 anys). Però a la pràctica, els mestres en continuen posant, tot i advertir que no són obligatoris, i sovint són les mateixes famílies les que els reclamen. Ell, però, ara ho veu com una pèrdua de temps. Això sí, valora els moments compartits amb el seu fill, i el fet que el seu testimoni ha reobert aquest debat a França.

"M'he adonat que després de quatre anys els problemes són els mateixos de principi a fi, ho he vist durant el muntatge del documental. Si ara hagués de tornar a acompanyar un nen a l'hora dels deures, no ho tornaria a fer així en absolut."

 

El documental del mes

"L'hora dels deures" és el documental del mes de DocsBarcelona i es projectarà durant tot el febrer a una quarantena de sales de Catalunya. El film es va estrenar fa un any i mig i a poc a poc ha anat s'ha anat projectant a més sales arran de l'interès que ha generat el debat sobre la necessitat de fer deures. El documental fins i tot es passa a les facultats de Magisteri de França.

 

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut