El protocol d'Educació recomana reforçar la ventilació i abaixar les persianes si hi toca el sol (Pexels)

Fer classe a 40 graus: "Són condicions dantesques, cal una solució"

L'AFA i la direcció de l'Escola Auró de Barcelona denuncien que s'hi estan vivint temperatures "inadmissibles" per a alumnes, professors i personal del centre

RedaccióActualitzat

L'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA) de l'Escola Auró de Barcelona ha llançat un crit d'alerta després que en una aula s'hi hagin superat els 40 graus, coincidint amb el retorn de l'alumnat després de les vacances d'estiu.

40,4 graus centígrads que es van registrar dimarts al migdia, i això ha alarmat a tota la comunitat educativa del centre. En la piulada, les famílies demanaven mesures al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i recordaven que, mentre això passa, la majoria d'edificis públics es mantenen a 27 graus.

Un equip de TV3 ha visitat aquest dimecres les instal·lacions de l'escola i n'ha parlat amb Mariona Sanz, de l'associació de famílies, que ha detallat que la mateixa direcció de l'escola els va enviar la fotografia del termòmetre.

"Es va engegar un debat entre les famílies sobre què podíem fer, com ara portar ventiladors, i amb el sentiment de culpa de pensar que no els podíem anar a buscar --als fills-- mentre ells estaven així", explica Sanz.

Després de fer el tuit, l'AFA ha rebut informacions d'altres escoles de la ciutat que estan en les mateixes condicions, que Sanz qualifica de "dantesques".

"Tan de bo això sigui una manera de denunciar com estan els nens a les escoles", apunta, i demana que "si anem cap a estius més llargs i més durs, sisplau, solucionem aquest tema".

Aquest dimecres el termòmetre tornava a marcar una temperatura molt elevada: 32,2 graus (CCMA)


La direcció demana solucions

Igual que els representants de l'AFA, la directora de l'escola, Elisenda Lozano, considera que "treballar a aquestes temperatures és inadmissible per a l'alumnat, els docents i el personal de l'escola". De fet, recorda com fa uns mesos hi va haver dos casos de lipotímies entre les monitories del menjador.

"Les criatures més petites van regalimant de suor, semblen pollets. Entren contents i surten que no poden més", lamenta la docent, que diu que la situació genera angoixa als alumnes.

Pel que fa als alumnes més grans, Lozano explica que el professorat els veu "patir":

"Tenen la seva manera d'expressar-se, ens diuen que estan cansats, estan marejats, volen beure aigua i estar-se més estona a fora. Els hem de demanar que no es mullin perquè després han d'entrar a classe."

I, pensant en el personal del centre, la directora assegura que estan treballant en unes condicions laborals que "no creu" que estiguin permeses.

Lozano denuncia que, a més a més, el pati s'ha convertit en un altre "forn", perquè no hi ha ombres i "els tendals estan trencats, no els venen a arreglar, no hi ha pressupost".

Per tot plegat, la responsable del centre demana solucions i apunta a la possibilitat d'instal·lar aires condicionats o ventiladors, una mesura que ja han pres, pel seu compte, algunes famílies d'altres centres educatius.
 

Educació enviarà ventiladors als centres

Davant d'aquestes queixes, el departament d'Educació ha anunciat aquest dijous que enviarà ventiladors als centres que ho demanin.

A més, a mitjà termini, Educació ha anunciat que inclourà obres per mitigar la calor al pla previst per a la primavera vinent. Seran petites intervencions, com la instal·lació de tendals o persianes amb la intenció que estiguin enllestits al maig. 

D'altra banda, davant de situacions d'onada de calor o d'altes temperatures excepcionals, Educació disposa d'un protocol amb una sèrie de recomanacions que han comptat amb l'assessorament de la Societat Catalana de Pediatria.

Aconsella, per exemple, abaixar les persianes quan hi toca el sol directament, incrementar la ventilació i ventilar de nit o a primera hora del matí.

Pel que fa a l'exterior, el document diu que cal fer servir les zones d'ombra, evitar les activitats durant les hores de màxima insolació i hidratar-se.

 

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut