Feminisme, refugiats, barris i cultura, al pregó de la Mercè de Leticia Dolera

Feminisme, refugiats, barris i cultura, al pregó de la Mercè de Leticia Dolera
Barcelona

Feminisme, refugiats, barris i cultura, al pregó de la Mercè de Leticia Dolera

Redacció Actualitzat
Leticia Dolera durant el pregó de la Mercè (ACN)

Leticia Dolera durant el pregó de la Mercè (ACN)

Un pregó feminista ha donat el tret de sortida a les Festes de la Mercè.

L'ha fet aquest divendres al vespre l'actriu i directora Leticia Dolera, que ha reivindicat Barcelona com a port segur i ciutat d'acollida. Tant ella com l'alcaldessa, Ada Colau, han tingut un record pels líders i polítics catalans empresonats.

 

 

Dolera ha evocat les diferents etapes de la seva vida en barris com la Sagrada Família, el Clot o Sants, quan era una nena i es va aficionar a la interpretació en teatres i cinemes barcelonins avui desapareguts per culpa de la globalització. Ha recordat la seva joventut reivindicativa a les manifestacions del 15M i ha reivindicat el dret a la desobediència civil i pacífica.

"Si dic Barcelona, també penso en manada. Una manada que, com comentava l'Ada, fa diversos 8 de març que surt junta a reclamar una societat més justa i igualitària. Per això ens animo a totes i a tots a continuar sent manada aquestes Festes de la Mercè. Una manada de les bones, una manada que es cuida i es respecta, que no agredeix i que tampoc no calla davant d'una agressió masclista, racista, homòfoba o trànsfoba. Una manada que celebra, riu i balla junta. Que no se'ns oblidi això: la manada som nosaltres."

L'actriu també ha criticat la gentrificació i ha instat a "protegir" i "cuidar" els barris. "Volem viure a les nostres ciutats", ha dit. Dolera ha fet una defensa de la cultura i ha criticat el tancament d'espais culturals a la ciutat, que han passat a estar ocupats per botigues de grans multinacionals.

 

 

Dolera ha compartit el pregó amb Carmen Juares, de l'associació Mujeres Migrantes Diversas, de qui ha dit que "gràcies a ella he vist la meva ciutat des d'un altre punt de vista" i ha destacat la seva lluita pels drets de les dones migrants i treballadores de la llar i les cures a Barcelona.

A l'acte, hi ha participat també Fernando Medina, alcalde Lisboa, ciutat convidada de la Mercè d'aquest any.