El rei Felip VI, durant la seva intervenció davant de l'Assemblea General de l'ONU. (Foto: Reuters)
El rei Felip VI, durant la seva intervenció davant de l'Assemblea General de l'ONU. (Foto: Reuters)
Nova York

Felip VI reivindica el compromís de l'ONU amb la "sobirania nacional" i la "integritat territorial" dels estats

En la seva primera intervenció davant l'Assemblea General de les Nacions Unides, Felip VI ha demanat el vot per a la candidatura d'Espanya per formar part del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

RedaccióActualitzat

El rei Felip VI ha reivindicat el compromís de l'ONU amb els principis de "sobirania nacional" i "integritat dels estats" en la seva primera intervenció davant l'Assemblea General de les Nacions Unides. El monarca espanyol també ha demanat el vot per a la candidatura d'Espanya per formar part del Consell de Seguretat de l'ONU durant el bienni 2015-2016 per poder "servir més i millor la comunitat internacional".

En la defensa d'aquesta candidatura, Felip VI ha subratllat que Espanya ha demostrat "sempre" el seu "suport incondicional" al sistema de les Nacions Unides, així com la seva "responsabilitat activa" amb els principis que, segons ha dit, "tothom" reconeix a l'Assemblea General. Entre aquests principis, el rei espanyol ha citat "la llibertat, la justícia i la igualtat", però també la "sobirania nacional, independència i la integritat dels estats".

En el seu discurs, Felip VI s'ha referit expressament al continent africà i als petits estats insulars, precisament dues de les àrees en què Espanya centra la seva campanya per aconseguir un seient al Consell de Seguretat. Com ja va fer aquest dimarts a la Cimera del Clima, el rei ha alertat sobre el risc que suposa el canvi climàtic per a la supervivència dels països insulars, mentre que ha parlat d'Àfrica com "un continent de present i futur" en el qual sorgeixen constantment "exemples d'innovació i creativitat".

En canvi, el monarca ha passat de puntetes pels conflictes que protagonitzen l'actualitat internacional i s'ha limitat a fer una crida general a la prevenció i resolució dels conflictes per la via diplomàtica.

Una Espanya "renovada"

Una part del seu discurs, Felip VI l'ha dedicat a presentar Espanya com un estat "renovat, però fidel a si mateixa i als seus compromisos internacionals". Ha descrit la societat espanyola com "un exemple de compromís amb la dignitat de les persones, solidària amb els més desafavorits", que té un "profund sentit de la igualtat" i "rebutja el fanatisme, la violència i la intolerància i estima la pau".

El rei, que ha lloat "la gran obra política" de la Transició, ha definit Espanya com "una societat diversa en la seva cultura i les seves llengües, capaç de superar dificultats amb enteresa i amb sentit de la responsabilitat".

Anar al contingut