Madrid

Felip VI firma el decret de convocatòria d'eleccions a Espanya per al 26 juny

El president del Congrés, Patxi López, fa una crida als partits perquè "aprenguin la lliçó" i negociïn per poder arribar a una entesa que permeti formar govern

RedaccióActualitzat

El president del Congrés, Patxi López, espera que "tots hagin après la lliçó i el Congrés següent arribi a l'acord suficient com més aviat millor". López ha anunciat d'aquesta manera la convocatòria de noves eleccions generals per al 26 de juny, una convocatòria firmada poc abans pel rei Felip VI a La Zarzuela.

El màxim responsable de la cambra baixa ha fet una crida als partits perquè dialoguin i arribin a acords en els pròxims mesos i siguin capaços de formar govern: "El diàleg, la negociació i l'acord són la base de la convivència democràtica, i són el reconeixement exprés de la pluralitat ideològica de les societats lliures". I Patxi López ha remarcat: "El pacte, l'acord, ni és ni ha de suposar traïció o renúncia a les posicions pròpies, sinó el reconeixement de l'altre com algú igualment legitimat per mantenir posicions discrepants".

 

 

En una roda informativa al Congrés, Patxi López ha explicat: "L'essència de la democràcia és renunciar a entendre la victòria pròpia com la derrota definitiva de l'adversari polític, és assumir la convivència com un equilibri en canvi permanent, creuat d'acords i discrepàncies, encaminant la majoria social de forma institucional."

El president del Congrés ha demanat al ciutadà que voti el 26-J. "Entenc que hi hagi ciutadans enfadats, però els demano que no es resignin a la seva frustració", ha dit López, que ha fet "una crida a totes les persones perquè no renunciïn al seu poder polític i a expressar amb el seu vot les idees que tenen" perquè "el vot ens iguala a tots" i el futur polític d'Espanya "està en mans de la ciutadania".

El rei ha firmat el decret

Prèviament a la compareixença de Patxi López a la cambra baixa, el rei Felip VI ha firmat el decret de dissolució de les Corts i convocatòria d'eleccions a Espanya per al 26 juny. A dos quarts de deu del matí, el president del Congrés, Patxi López, arribava a La Zarzuela amb el document elaborat pels jurídics de la cambra i l'executiu en funcions amb el calendari dels nous comicis. És la primera vegada que s'aplica l'article de la Constitució que preveu nous comicis si en el període de dos mesos del primer debat d'investidura cap candidat obté la confiança del Congrés dels Diputats.

El termini s'ha exhaurit aquesta passada mitjanit. El decret formal que ha firmat el cap de l'estat dissol les Corts i convoca eleccions per al 26 de juny, just 54 dies després de la firma d'aquest decret que avui mateix es publicarà en una versió especial digital al "Butlletí Oficial de l'Estat". La campanya electoral començarà la mitjanit del dia 10 de juny.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut