Felip VI, en una visita al Port Olímpic de Barcelona a principis de mes (Europa Press/David Zorrakino)
Felip VI, en una visita al Port Olímpic de Barcelona a principis de mes (Europa Press/David Zorrakino)

Felip VI fa públic per primera vegada el seu patrimoni: 2,57 milions d'euros

La Casa del Rei assegura que l'anunci s'emmarca en el "compromís de renovar la monarquia" per a un temps nou

Redacció/AgènciesActualitzat

El rei Felip VI ha fet públic per primera vegada el seu patrimoni: 2.573.392,80 euros, segons ha anunciat la Casa del Rei aquest dilluns.

En un comunicat, la Casa del Rei vincula l'anunci als "principis d'exemplaritat, transparència, rectitud i integritat" que la Corona vol tenir per fer-se mereixedora del respecte i la confiança de la ciutadania, en un moment en què la monarquia s'ha vist esquitxada pels escàndols del rei emèrit.

Del total del patrimoni del monarca, 2,26 milions són dipòsits bancaris i fons d'inversió i 305.450 euros són obres d'art, antiguitats i joies de caràcter personal. El rei no té ni béns immobiliaris ni diners a l'estranger.

L'origen del patrimoni del rei es deu a les retribucions que ha rebut de l'Estat els darrers 25 anys, ja sigui com a príncep d'Astúries o com a rei. En total, aquestes retribucions han pujat a 4,27 milions d'euros.

La Zarzuela detalla que, cada any, Felip VI presenta la declaració de la renda i la declaració del patrimoni, assistit per l'Agència Tributària.

Comunicat de la Casa del Re... by Moderador Noticies Web

 

"Compromís de renovar la monarquia"

Felip VI ha decidit fer públics els seus béns per "complir amb el compromís de renovar la monarquia per a un temps nou" i també per respondre a les demandes de la ciutadania de més regeneració i exemplaritat.

La decisió del rei no afecta la reina Letícia, perquè la Casa del Rei considera que la reina no té "responsabilitats constitucionals" i que el cap d'estat és el rei.

La Casa del Rei ha informat de la decisió el govern espanyol, el PP i altres grups polítics, amb l'excepció d'ERC, Junts, Bildu, BNG i la CUP, perquè són formacions "que estan en contra de la Constitució de 1978", segons aquestes mateixes fonts.

El rei Felip VI, en un acte dijous passat al Palau de la Zarzuela
El rei Felip VI, en un acte dijous passat al Palau de la Zarzuela (EFE/Javier Lizon)

La Zarzuela ho desvincula del rei emèrit

Fonts de La Zarzuela citades per l'agència EFE deslliguen l'anunci del patrimoni del monarca de la situació personal i judicial del rei emèrit.

Joan Carles I des de l'agost de 2020 és als Emirats Àrabs, on va marxar per "la repercussió" que tenien "certs esdeveniments passats" de la seva vida privada, segons va dir.

Esquitxat per les acusacions de cobrament de comissions il·legals en l'adjudicació de l'AVE a la Meca, el suposat ús de targetes "black" o irregularitats fiscals, des que és a Abu Dhabi Joan Carles I ha fet dues regularitzacions fiscals --el desembre del 2020 i el febrer del 2021-- per un total de 5 milions.

El mes passat, la Fiscalia General de l'Estat va arxivar totes les investigacions que tenia obertes sobre el patrimoni del rei emèrit Joan Carles I.

 

ARXIVAT A:
MonarquiaFelip VIBorbons
Anar al contingut