Girona

Felip VI diu a Girona que intensificarà la seva presència a Catalunya a favor de la convivència

Els nous monarques van lliurar els premis Príncep de Girona i van coincidir amb el president de la Generalitat, Artur Mas, en un sopar al qual no van tenir accés les càmeres

RedaccióActualitzat

Amb un discurs bilingüe, començat i acabat en català, el rei Felip va deixar clar aquest dijous a Girona que les seves constants visites a Catalunya, que va assegurar que li han servit per conèixer la realitat que es viu aquí, continuaran amb l'objectiu d'estrènyer llaços. Va ser el primer discurs oficial que feia a Catalunya des de la seva proclamació com a rei, i les seves paraules, en què va oferir respecte i convivència, no van estar mancades d'una forta càrrega política.

Felip i Letícia van lliurar els premis Príncep de Girona i van coincidir amb el president de la Generalitat, Artur Mas, en un sopar al qual no van tenir accés les càmeres. Paral·lelament, mig miler de ciutadans es manifestaven pels carrers de Girona contra la monarquia i a favor del dret a decidir, convocats per una quinzena d'entitats i partits, com ara Iniciativa, Esquerra i la CUP.

Just quan feia una setmana de l'aprovació en el ple de l'Ajuntament de Girona d'una moció de rebuig al títol de príncep de Girona, el rei Felip va aprofitar l'acte per dir que la seva filla Elionor continuarà portant el títol de princesa de la ciutat amb el mateix orgull que ho ha fet ell.

Felip VI va visitar Catalunya el mateix dia que el Parlament aprovava exigir la convocatòria d'un referèndum per decidir entre monarquia i república.

Clam a la convivència

Felip VI va apel·lar a la convivència en la seva primera visita com a rei a Catalunya, en el que també va ser el primer viatge oficial dels nous monarques. "Com a príncep hereu i, d'ara endavant, com a rei, he volgut fer més present la corona en aquesta terra per transmetre un missatge de respecte, entesa i convivència que, com ja vaig tenir ocasió d'afirmar en el missatge de proclamació, són consubstancials a la nostra monarquia parlamentària", va afirmar en l'acte de lliurament dels premis Príncep de Girona.

En un discurs fet en bona part en català, el rei va lloar l'esperit emprenedor dels catalans i en va enumerar trets distintius com "l'amor a la seva terra, i en especial la llengua i la cultura, el sentit emprenedor i la capacitat d'iniciativa", que els han fet "respectats, admirats i estimats" i que han contribuït al "progrés d'Espanya en el seu conjunt".

Felip VI va esmentar diverses vegades les visites que ell i Letícia han fet tant a Girona com a Catalunya i va destacar que hi han trobat "amistat i afecte". A més, va dir, els han servit per "conèixer i comprendre millor la realitat de Catalunya, el sentir i el pensar dels catalans" i també "apreciar amb més precisió i estima tant allò que compartim tots els espanyols" com el que és "distintiu d'aquesta terra i la seva gent".

En la cloenda del discurs, en què també va recordar Ana María Matute, el rei espanyol va tornar a fer servir el català i va remarcar que cal sentir-se "orgullós" de la diversitat de llengües que "enriqueixen el patrimoni cultural de tot Espanya".

Ja al final, mentre es feien la foto de família amb els premiats, alguns dels presents al Palau de Congressos de Girona van cridar "Visca la terra", crit que altres assistents van replicar amb un "Visca el rei".
 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut