Madrid

Felip VI al Congrés: "Espanya no pot negar-se a si mateixa tal com és"

El primer discurs del rei al Congrés obre la dotzena legislatura, en una sessió a la qual no han assistit els diputats i senadors d'ERC, Bildu i Compromís

RedaccióActualitzat

Aquest dijous s'ha obert oficialment la dotzena legislatura, amb una cerimònia solemne en què el rei Felip VI ha pronunciat el seu primer discurs a les Corts. Per a l'ocasió, els diputats i senadors de les dues cambres han omplert l'hemicicle.

La cerimònia ha començat a les 12 del migdia, amb l'arribada del rei i la seva família a la Carrera de San Jerónimo, on l'han rebut el president del govern, Mariano Rajoy, i el cap de l'Estat Major de la Defensa, l'almirall Fernando García Sánchez.

S'ha obert la Porta dels Lleons del Congrés dels Diputats, que només es fa servir en ocasions com aquesta. Un cop a l'hemicicle, tots els diputats i senadors, excepte els d'ERC, Bildu i Compromís, que no hi han assistit, han donat la benvinguda al rei amb un llarg aplaudiment.

Felip VI: "Espanya no pot negar-se a si mateixa tal com és"

En el seu discurs, el rei ha felicitat el president del govern espanyol per haver aconseguit la confiança de la cambra, i li ha desitjat "èxits". També ha expressat agraïment als partits polítics que han participat en les consultes amb ell durant les negociacions per a les investidures, i ha afirmat que la "complexa situació" creada després de les eleccions del 20-D s'ha resolt "amb diàleg, responsabilitat i generositat."

Felip VI ha reclamat que es reforci l'estat del benestar, que "ha estat bàsic per a la protecció social", i també ha reclamat que es recuperi la confiança dels ciutadans amb "els valors ètics" que "han d'inspirar la nostra vida pública":

"La corrupció, que ha indignat l'opinió pública a tot el país i que s'ha de seguir combatent amb fermesa, ha d'arribar a ser un trist record d'una xacra que hem de vèncer i superar."

El rei també s'ha referit a la qüestió territorial amb una apel·lació al diàleg:

"Un diàleg que ha de ser sincer i lleial, en el qual l'autogovern de les nostres comunitats autònomes preservi les exigències d'igualtat entre tots els ciutadans i la solidaritat entre tots els pobles d'Espanya. Un diàleg que estigui reforçat i impulsat per l'esperit fraternal entre tots els espanyols. Perquè Espanya no pot negar-se a si mateixa tal com és, no pot renunciar al seu propi ésser i no pot renunciar al patrimoni comú construït per tots i des del qual hem de seguir edificant un futur compartit."

 

Ana Pastor: "S'han de superar posicionaments maximalistes"

Abans del rei ha parlat la presidenta del Congrés, Ana Pastor. Pastor, que ha citat el primer president de les Corts després de l'etapa constituent, Landelino Lavilla, i també Cervantes, ha centrat bona part del discurs a reivindicar la Constitució:

"Una Constitució que es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola, una nació plural i tolerant, orgullosa de la seva diversitat, de les seves cultures, tradicions i llengües que la Constitució empara. Tot això ho hem aconseguit junts."

"Tot el que construïm ha de transitar pels camins formals i procedimentals que la mateixa Constitució va deixar establerts, perquè només així es mantenen els consensos i es reforça el pont que estén la nostra llei fonamental entre el passat que ens va crear i el present que som i gaudim."

"En la recerca d'acords, en l'aproximació i en la transacció de posicions, s'han de superar posicionaments maximalistes, escoltant, argumentant i cedint, privilegiant l'ús de la paraula, de la negociació i de l'acord."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut